Navigatie overslaan
Rosse grutto / Shutterstock Alle berichten

Gouden Lepelaar voor 'supervogelbeschermer' Gerard Boere

Geplaatst op 12 december 2015

Vogelbeschermer Gerard Boere uit Gorssel heeft vandaag uit handen van bestuurslid Fieke van der Lecq van Vogelbescherming Nederland de Gouden Lepelaar ontvangen. Deze onderscheiding wordt sinds 1974 door Vogelbescherming uitgereikt aan iemand die zich op uitzonderlijke wijze inzet voor het beschermen van vogels. Gerard Boere heeft veel voor de bescherming van trekvogels betekend. Zowel nationaal als internationaal, tot in de voormalige Sovjet Unie aan toe.

Gerard Boere zet zich al meer dan 40 jaar in voor de bescherming van vogels, zowel privé als werkgerelateerd. Nationaal, maar ook internationaal. Ook na zijn pensionering is hij hier veel tijd in blijven steken. Zo heeft hij een enorme inspanning geleverd voor de bescherming van trekvogels naar Afrika, waarin onze eigen Waddenzee een zeer belangrijke rol speelt. Samen met zijn vrouw stelde hij regelmatig hun huis open voor Russische wetenschappers en vogelbeschermers.

uitreiking Gouden lepelaar aan Gerard Boere door Fieke van der Leck uitreiking Gouden lepelaar aan Gerard Boere door Fieke van der Leck

Opleiden van vrijwilligers

Daarnaast heeft Gerard Boere veel betekend voor de vogels in de IJsselstreek, onder meer door het inspireren, ondersteunen en opleiden van mede-vrijwilligers als ringers. Ook in Frankrijk heeft Boere ringers opgeleid. De veelzijdigheid en betekenis van zijn werk, zorgen ervoor dat Boere een terechte winnaar van de Gouden Lepelaar is.

De Gouden Lepelaar wordt dit jaar, als uitzondering, drie keer uitgereikt. In oktober ontvingen Otto Overdijk en Jan Glas ook deze onderscheiding.