Navigatie overslaan
Lepelaar / Shutterstock Alle berichten

Gouden Lepelaar van Vogelbescherming Nederland voor Hetty Sinnema

Geplaatst op 11 maart 2022

Hetty Sinnema uit Ureterp heeft vandaag uit handen van directeur Floris van Hest van Vogelbescherming Nederland de Gouden Lepelaar ontvangen. De Gouden Lepelaar is de onderscheiding van Vogelbescherming voor het op uitzonderlijke wijze beschermen van vogels. Hetty Sinnema is ruim 20 jaar beheerder van vogelasiel De Fûgelhelling. Naast het opvangen van vogelslachtoffers, heeft Hetty een belangrijke rol gespeeld bij het opzetten van diverse cursussen en educatieprojecten.

Sinds 2001 is Hetty Sinnema beheerder van vogelasiel De Fûgelhelling, lange tijd als vrijwilliger. De Fûgelhelling is inmiddels landelijk bekend. Uit heel Noord-Nederland worden gewonde vogels binnengebracht, inmiddels meer dan 10.000 per jaar. De meeste dieren die worden opgevangen, hebben zorg nodig als direct of indirect gevolg van menselijk handelen. Zo komen bijvoorbeeld veel verkeersslachtoffers binnen, dieren die tegen ramen, windmolens of hoogspanningskabels aanvliegen en dieren die onder de olie zitten of die verstrikt zijn geraakt in rondslingerend afval, zoals visdraad.

Floris van Hest en Hetty Sinnema / Marcel van Kammen Floris van Hest, directeur Vogelbescherming en Hetty Sinnema Floris van Hest en Hetty Sinnema / Marcel van Kammen

Onder leiding van Hetty Sinnema is De Fûgelhelling steeds meer aan educatie gaan doen. Door middel van lezingen, open dagen, cursussen en rondleidingen leert het vogelasiel verschillende groepen kennis bij over vogels. Sinnema is altijd op zoek naar manieren om het educatie-aanbod te verbeteren en verbreden. Ook is zij sinds een aantal jaar actief binnen de werkgroep SON (Stichting Olieslachtoffers Nederland), waar ze jaarlijks meerdere cursussen organiseert om de kennis rondom oliecalamiteiten te vergroten.

Fotocollage Hetty Sinnema Fotocollage Hetty Sinnema

De Gouden Lepelaar

De Gouden Lepelaar wordt sinds 1974 door Vogelbescherming Nederland uitgereikt aan iemand die zich op uitzonderlijke wijze inzet voor het beschermen van vogels. In 2021 ging de Gouden Lepelaar naar Charles Brosens, voor zijn werk om vogels te beschermen in Brabant. Liesbeth Portheine, uit Rhoon, ontving in 2020 de prijs voor haar inzet voor het beschermen van gieren.

Blijf op de hoogte

Lees nieuws en de mooiste artikelen op onze site. En ontvang maandelijks een selectie van de beste artikelen in je mail.

Aanmelden Vogelnieuws

Geef voor vogels

Vogels zijn er altijd en bijna overal. Ze bezorgen ons plezier en blijven ons verwonderen. Toch is de aanwezigheid van vogels niet vanzelfsprekend. Veel vogels hebben het moeilijk of dreigen zelfs uit ons land te verdwijnen. Help ook mee.

Doneer nu