Navigatie overslaan
Bontbekplevier / Jelle de Jong Alle berichten

Geen Formule-1 teams door broedgebied op het strand

Geplaatst op 19 februari 2020

Vogelbescherming Nederland verzoekt de gemeente Noordwijk met klem om af te zien van het bizarre plan om het transport van de Formule-1 teams van en naar Zandvoort over het strand te laten plaatsvinden. De gelegenheidsroute gaat dwars door Strandreservaat Noordvoort, tijdens het broedseizoen. En dat is volstrekt onverantwoord.

Jong strandreservaat op de route

Het nog jonge reservaat Noordvoort is in het leven geroepen om langs de Hollandse kust bijna verdwenen strandnatuur wat ruimte te geven. Voor rode lijstsoorten als de bontbekplevier en de strandplevier biedt het rustgebied broedgelegenheid in een kuststrook die bijna geheel is ingericht als recreatiegebied. Kitesurfers mogen er niet spelen, hondenbezitters moeten hun hond elders los laten lopen, strandtenten zijn er niet te vinden. Zodat de dieren van de kust er hun voedsel bij elkaar kunnen scharrelen, kunnen uitrusten of hun jongen groot kunnen brengen.  

Plan desastreus voor broedsucces rode lijstsoorten

Het Noordwijkse plan racet daar letterlijk dwars doorheen. Het broedseizoen van de strandbroeders dreigt op desastreuze wijze te worden verknald met als argument dat het voor de raceteams zo onhandig is om via de weg naar de plaats van bestemming te komen. ‘Raadselachtig dat de gemeente Noordwijk dat een valide argument vindt. Dat de infrastructuur tussen Noordwijk en Zandvoort niet geschikt is voor een soepele transfer naar zo’n mega-evenement, hadden de raceteams ook kunnen bedenken voordat ze hun hotels boekten,’ oordeelt teamhoofd Natuur Noor van der Hoeven.

In een brief van Vogelbescherming verzoekt ze Noordwijk dringend om geen toestemming te verlenen voor transport door een reservaat en op zoek te gaan naar een alternatieve route waarmee niet nog meer schade aan de natuur wordt toegebracht door de komst van de autoraces. Daarbij wil Vogelbescherming dat de gemeente Noordwijk in kaart laat brengen wat de effecten zijn van alle activiteiten die worden ontplooid in een poging om een graantje mee te pikken van de Dutch Grand Prix en deze zorgvuldig te toetsen aan de Wet Natuurbescherming.

Eerder deze maand begonnen bezorgde natuurliefhebbers een petitie tegen de plannen. Die is inmiddels 14 duizend keer ondertekend.

Meehelpen strandbroeders te beschermen?

We zoeken vrijwillige vogelwachten die op verschillende stranden broedvogels beschermen door toezicht te houden en voorlichting te geven aan bezoekers. Ook het helpen bij afzettingen en doen van
waarnemingen is mogelijk.

Meer informatie

Blijf op de hoogte

Lees nieuws en de mooiste artikelen op onze site. En ontvang maandelijks een selectie van de beste artikelen in je mail.

Aanmelden Vogelnieuws