Navigatie overslaan
Groenling en huismus / Rob Kempers Alle berichten

Fotohut van de maand: Tuinhut Arjan Troost

Geplaatst op 30 november 2017

Hans Peeters en Rob Kempers zijn op zoek naar de beste vogelfotohut van Nederland. Vogelhutten zijn bedoeld om dicht bij vogels te komen zonder ze te verstoren. Als vogelfotografen verschuilen ze zich vele uren in zo’n hut en wachten vol spanning af. Dit keer gaan ze op bezoek bij Arjan Troost in Rijssen en zijn te gast in zijn Tuinhut. 'Het begint op een hotelkamer te lijken.'
Koolmees / Hans Peeters Koolmees / Hans Peeters

Sfeer omgeving

Geloof het of niet. Als we met onze gastheer Arjan Troost aankomen bij de tuinhut, zit de ijsvogel al op ons te wachten. Nou ja, op ons. Waarschijnlijk komt hij voor zijn dagelijkse vismaaltijd. Ook koolmezen, huismussen, vinken en boomklevers zijn paraat, omdat ze weten dat er ook ander lekkers te halen valt. Aan de vogels zal het dus niet liggen vandaag. Ook niet aan de fotosetting. Voor de hut een fraaie opstelling van decoratieve takken, stronken, kleurrijke bessentakken van Gelderse roos en een waterbak op ooghoogte. Het geheel omsluierd door de meest sfeervolle herfstkleuren van bomen en struiken.

Wat is er mis? Het is typisch zo’n donkere, druilerige herfstdag waarop je als fotograaf denkt: ‘was ik maar in bed blijven liggen’. Maar ja, afspraak is afspraak en dus reden we om 06.30 uur van huis om op tijd in Rijssen te zijn.

IJsvogel / Rob Kempers IJsvogel / Rob Kempers

Duikende ijsvogel

De voorgaande dagen passeerden de meest spectaculaire foto’s van duikende ijsvogels, gemaakt vanuit deze hut, op het internet en Facebook. Zoals Arjan ons voorspelde, duikt de ijsvogel vanaf zijn vaste tak het water in en komt naar boven met een visje. Dit herhaalt zich geregeld en Arjan heeft ons een trucje geleerd, waardoor de kans op een scherpe foto aanzienlijk vergroot wordt. Maar ja, met dit donkere weer…

Rob heeft zijn Canon EOS 1DX opgeschroefd naar 6400 ISO en met zijn Canonlens 500 mm lukt het hem dan om op 1/800 sluitertijd zegge en schrijven één scherpe foto te maken. Wij hanteren het motto; één is genoeg. En wees eerlijk, menigeen van ons zou zo’n foto willen maken. Mij lukt het vandaag niet. Mijn Nikon D7200 en Sigmalens 150-600 mm schieten onder dit soort lichtomstandigheden duidelijk te kort. Maar genieten van vogels kun je ook zonder fotocamera, dus kijk ik mijn ogen uit.

Buizerd / Rob Kempers Buizerd / Rob Kempers

Rijk gevulde dis

Ondanks het weer heeft de tuinhut van Arjan Troost meer voor ons in petto. Arjan weet ook een buizerd te lokken. Tot onze verrassing komen zelfs twee buizerds op het aas af. Een lichtblonde en een meer donkere kleurfase. Buizerds eigen, kijken ze eerst een hele tijd de kat uit de boom. Wanneer ze de kust veilig wanen, komen ze dichterbij. Schitterende vogels zijn het en het blijft bijzonder om ze van zo dichtbij te kunnen observeren.

Op de rijk gevulde dis van gemengde zaden, zonnebloempitten en meelwormen komen niet alleen veel zangvogels af. Ook de eekhoorns uit de buurt weten het buffet te waarderen. Soms tot minder dan een meter poseren ze voor de lens. Ondertussen bekvechten huismussen, pimpelmezen en groenlingen er lustig op los en proberen het lekkerste zaadje voor elkaars snavel weg te kapen.

Eekhoorn / Hans Peeters Eekhoorn / Hans Peeters

Vijfsterren hut

Van een fotohut als bij Arjan Troost kun je enkel dromen. Hij is ruim en comfortabel en met vier fotografen zit je elkaar zeker niet in de weg. Er brandt een kacheltje, wat het op een druilerige dag als vandaag erg behaaglijk maakt. Je fotografeert door een grote spiegelruit, waardoor wij de vogels wel, maar zij ons niet zien. De fotoruit is groot en helder, alsof je naar een breedbeeld televisie-XXXL kijkt. We gebruiken ons eigen statief en door de ruime hut houden we voldoende afstand van de ruit.

En last but not least. Een toilet bij de hut maakt het geheel volmaakt. Het begint een beetje op een hotelkamer te lijken, en dat voor die prijs.

Eerlijk is eerlijk de fotohut en entourage verdienen ***** op een schaal van vijf!

Hut Arjan Troost / Rob Kempers Hut Arjan Troost / Rob Kempers

Uitgerust op pad

  • Stabiel driepootstatief
  • Telelens vanaf 150 mm tot 500 mm. eventueel tussenring gebruiken vanwege de korte afstanden
  • Volle accu’s
  • Voldoende geheugen
  • Eten en drinken
  • Donkere kleding

Fotograferen in een fotohut

  • Voorzichtig met openen en sluiten van luiken en deuren (maak niet te veel lawaai)
  • Draag donkere onopvallende kleding
  • Niet te hard praten met elkaar

Video in nieuw venster openen

Reserveren en boeken

Reserveren voor deze hut kan via de website van Arjan Troost.
Hier vindt u ook meer informatie over zijn andere hutten: Vogelhut Espelo en Boshut Sallandse Heuvelrug.

Blijf op de hoogte

Lees nieuws en de mooiste artikelen op onze site. En ontvang maandelijks een selectie van de beste artikelen in je mail.

Aanmelden Vogelnieuws

Vogels herkennen

In de webshop van Vogelbescherming vind je alles voor en over vogels. Zoals een vogelgids om ze te herkennen. Bezoek onze winkel in Zeist of onze webshop voor een grote variatie aan de beste vogelgidsen.

Boeken in onze webshop