Navigatie overslaan
Gierzwaluw / Shutterstock Alle berichten

Fitness bij de gierzwaluwen van Beleef de Lente

Geplaatst op 13 juli 2023

Het 17e seizoen van Bleef de Lente begint langzaam zijn einde te naderen. Toch is er juist nu nog voldoende te beleven. Met name bij de gierzwaluwen is het de moeite waard om de laatste ontwikkelingen te volgen. Om straks succesvol uit te vliegen doen de jongen heuse push-ups om hun vleugels te trainen, zodat die straks sterk genoeg zijn voor een leven lang vliegen.

Gierzwaluwen doen alles in de lucht: Slapen, eten, seksen: er hoeft niet voor te worden geland. De eerstvolgende keer dat de jonge gierzwaluwen voet aan de grond zetten, is pas als ze zelf gaan broeden. En aangezien gierzwaluwen pas na twee of drie jaar geslachtsrijp zijn, laat dat nog wel even op zich wachten. Een beetje oefenen in de omgeving van het nest zit er trouwens ook niet in. Gierzwaluwjongen die laat (eind juli) het nest verlaten vertrekken soms diezelfde dag al voor de lange reis naar Afrika.

Gierzwaluw / Shutterstock Gierzwaluw / Shutterstock

Opdrukken

Redenen te over dus om flink wat spierkracht te kweken. Om dat te bereiken, kan de nodige fitness geen kwaad. En dat is precies wat jonge gierzwaluwen doen in het nest. Om de vleugel- en borstspieren te trainen fladderen de jonge gierzwaluwen en doen ze opdruk-oefeningen (push-ups). Hierbij tillen de jongen hun hele lichaam op van de grond, door zich met gespreide vleugels met hun vleugelpunten omhoog te duwen. Via de camera van Beleef de Lente zit je eerste rang bij deze trainingen.

Bekijk hier een impressie van de fitnessoefeningen.

Gierzwaluw / Shutterstock Gierzwaluw / Shutterstock

Beleef de Lente

Hoe lang het nog duurt voordat de jonge gierzwaluwen genoeg getraind hebben is moeilijk te zeggen. Het is in elk geval een drukte van belang bij de kolonie op kasteel Waardenburg, waar de Beleef de Lente-camera staat, want de een na de andere gierzwaluw vliegt uit. Mochten ze onverhoopt opeens allemaal zijn uitgevlogen; veel filmpjes zijn gelukkig terug te kijken. En bovendien kunnen we voorlopig ook nog genieten van de capriolen van de jonge kerkuilen, de steenuil en de diverse vogels die zich laten zien op de camera bij de vijver en in het boerenland. Genoeg reden om af te stemmen op www.beleefdelente.nl.

Beleef de Lente

De camera’s van Beleef de Lente zijn vanaf begin maart tot eind juli aan bij verschillende vogelsoorten zoals de visarend, oehoe, steenuil, ooievaar, bosuil en nog veel meer.

Kijk de clipjes en lees de blogs

Seizoensnieuwsbrief

Ontvang gratis vijf keer per jaar leuke informatie over vogels in je tuin en daarbuiten. Met o.a. filmpjes en tips voor de tuin, tips om vogels te herkennen, aanbiedingen en acties.

Ja, ik meld me aan