Navigatie overslaan
Alle berichten

Europese natuurbescherming is goed geregeld

Geplaatst op 23 november 2015

In Brussel was er vrijdag 20 november geen twijfel over mogelijk: de Europese natuurbescherming is goed geregeld. Waar het aan ontbreekt is een goede uitvoering van de wetten. De Europese Commissie kwam afgelopen vrijdag bijeen om de resultaten van de zogenaamde Fitness Check te bespreken, waarbij ze bekijkt of de huidige natuurbeschermingswetten nog voldoen.

Natuurbescherming leeft, dat heeft ook de Europese Commissie gemerkt. De Commissie ontving meer dan 500.000 handtekeningen van bezorgde burgers, de grootste respons op een consultatieronde van de Europese Unie ooit! De hele dag was ‘NatureFit4All’, de gezamelijke hashtags van de bijeenkomst, trending op Twitter.

Uitvoering is het probleem

Maar ook de verschillende spelers in het veld, waaronder meerdere lidstaten, bedrijven en organisaties lieten aan Europa weten dat er niet getornd mag worden aan de natuurbeschermingswetten. De problemen die er zijn worden veroorzaakt door de uitvoering, met name het ontbreken daarvan, en niet door het beleid zelf. De consultants van de Europese Commissie kwamen in een onafhankelijke review tot diezelfde conclusie. Die boodschap is aangekomen bij de Europese Commissaris Vella, hij was diep onder de indruk van het aantal reacties en onderschreef het belang van goede natuurbescherming.

De Europese Commissie gaat nu alle rapporten en standpunten bekijken. De verwachting is dat in April 2016 het definitieve oordeel op tafel ligt. Wilt u in de tussentijd nog van u laten horen? Twitter dan aan de nieuwe staatssecretaris Martijn van Dam: ‘10 lidstaten gingen je voor. Spreek je nu uit voor behoud van richtlijnen natuur en voer ze uit #stemvoornatuur.’