Navigatie overslaan
Koolmees / Shutterstock Alle berichten

Eerste dag Tuinvogeltelling: Veel pimpelmezen gezien

Geplaatst op 16 januari 2016

De eerste dag van de Nationale Tuinvogeltelling van Vogelbescherming Nederland zit er op. Ondanks de verwachting was er in het besneeuwde noorden geen ander beeld te zien dan elders in het land. De eerste dag levert wel een aantal bijzonderheden op. Zo zijn er opvallend veel pimpelmezen gezien: waarschijnlijk brengen veel pimpelmezen uit het noorden van Europa hier de winter door. Voorlopig staat de pimpelmees op drie, ten koste van de merel. Ook morgen kan er nog geteld worden voor de Nationale Tuinvogeltelling.

 

Vogelbescherming Nederland organiseert de Tuinvogeltelling dit jaar voor de 13e keer, samen met Sovon Vogelonderzoek. De aanloop naar de telling kenmerkte zich door vrij warm winterweer, maar de afgelopen week sloeg dit om. Wat betekent dit voor de soorten vogels die mensen in hun tuin kunnen zien? Voorlopig lijkt het er op dat tellers in het noorden van Nederland geen ander beeld zien dan tellers in midden en zuid Nederland. De kloof van vorige week tussen het ijzelende noorden en zachte midden en zuiden vertaalt zich vandaag nog niet in de vogelstand in de tuinen. In de tussenstand staat de huismus op 1, de koolmees op 2 en de pimpelmees verrassend op 3. De merel, al jarenlang goed voor de derde plek, valt in de tussenstand buiten de top-3.

Ook morgen kan iedereen nog deelnemen aan de Nationale Tuinvogeltelling. Deelnemen is simpel: tel 30 minuten lang de vogels in de tuin en geef dit door op www.tuinvogeltelling.nl. Hier is ook de tussenstand en de resultaten in de eigen buurt te bekijken. Aan het einde van de middag maakt Vogelbescherming de Top-10 bekend.