Navigatie overslaan
Pimpelmees op sleedoorn / Pixabay Alle berichten

3 keer wat je nog niet wist over de pimpelmees

Geplaatst op 22 januari 2024

Een van de vogels die altijd veel wordt geteld tijdens de Nationale Tuinvogeltelling is de pimpelmees. Met zijn blauwe petje is de pimpelmees een vogel die iedereen wel herkent. Bungelend aan het dunste takje in de tuin, aan de voedersilo, op de pindaslinger… wie oplet ziet dat deze kleine mees een echte acrobaat is. Maar er is zo veel meer fascinerends over de pimpelmees te vertellen.
Pimpelmees / Shutterstock Pimpelmees / Shutterstock

1. Room stelen

Tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog ontdekte men hoe melk langer vers blijft: door een aluminium dopje over de glazen fles. De melk werd rondgebracht en bij de voordeur gezet.

Het duurde niet lang - althans zo gaat het verhaal - voordat de slimme pimpelmees doorhad dat het dunne dopje doorgeprikt kon worden, om zo van het roomlaagje bovenop de melk te snoepen. Deze gewoonte verspreidde zich razendsnel onder de pimpelmezen. Waarschijnlijk als gevolg van goed voorbeeld doet goed volgen: de jonge pimpelmezen keken het af van hun ouders. Het gedrag werd gekopieerd door koolmezen, eksters, merels en spreeuwen. Met de opkomst van de halfvolle en magere melk in kartonnen pakken verdween dit trucje van de pimpelmees.

Voor wie nu denkt: laat ik een schoteltje melk in de tuin zetten… Niet doen! De lactose in de melk kunnen vogels niet verteren. Bij het laagje room van de volle melk was dat geen probleem.

Pimpelmees / Maartje van Tilborg (Fotogalerij) Pimpelmees / Maartje van Tilborg (Fotogalerij)

2. Pimpelman; minder aantrekkelijk met zonnebrandcrème

Pimpelmezen kunnen ultraviolet licht waarnemen. De blauwe veertjes bovenop de kop van pimpelmannetjes reflecteren veel UV-licht. Hoe hoger de reflectie, hoe aantrekkelijker de pimpelman is voor de vrouwtjes.

Nederlandse onderzoekers van NIOO-KNAW smeerden tijdens het broedseizoen UV-blokkers uit zonnebrandcrème op de blauwe petjes van de mannetjes. Hun partner reageerde hier meteen op door minder vaak met voer naar het nest te vliegen. Pimpelvrouwtjes steken dus minder energie in kroost van een lelijke vader (dus een pimpelman met een petje dat minder UV-licht reflecteert) en sparen hun energie liever tot een nieuw broedseizoen met een knappere partner.

Pimpelmees / Shutterstock Pimpelmees / Shutterstock

3. Zilveren belletje

Hoor je in de lente een zilveren belletje in de tuin rinkelen? Grote kans dat het de pimpelmees is. Volgens veel mensen klinken de hoge trillers van de pimpelmees net als een belletje. Wie goed luistert hoort eerst de hoge, heldere trillers, die daarna qua toonhoogte afnemen.

Zowel de roepjes als de zang van de pimpelmees is te beluisteren in de online vogelgids op de site van Vogelbescherming.

Online cursus Tuinvogels van Nederland

In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je van Nico en Camilla in tien vogellessen veel tuinvogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt meteen de eerste vogelles per mail.

Inschrijven gratis tuinvogelcursus

Mijn tuin een vogelparadijs

Word jij ook zo blij van vogels in je tuin of op je balkon? Hang je wel eens een vetbolletje voor ze op? Je kunt nog meer doen. Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in jouw buurt leven en hoe je deze vogels kunt helpen.

Postcode Vogelcheck