Navigatie overslaan
Woudaap / Ruwan Aluvihare Alle berichten

Een bilateraaltje met een woudaap

Geplaatst op 30 juni 2021

Voor het bezoeken van bijzondere vogels mag ik van mezelf maximaal één uur autorijden. Anders wordt het te gek. Ik kies dus meestal de fiets. Ik gun mezelf wel een uitzondering, een ‘rondje habitats’. Dan ga ik een hele dag op tour naar verschillende natuurgebieden voor enkele doelsoorten.

Een paar jaar geleden ging ik op een mooie dag in juni naar Zuid Holland, onder andere op zoek naar purperreigers en kwam dicht bij Kinderdijk. Daar was ik ook nog nooit geweest. Dit stukje Hollandse erfgoed moest ik zien. Ik was bij de tweede windmolen toen ik het hoorde; de onmiskenbare hoest van een woudaap. Eerst geloofde ik het niet, maar hij riep weer, en weer.

Woudaap / Ruwan Aluvihare Woudaap / Ruwan Aluvihare

Geheim gehouden

De woudaap, een kleine, supergave, reiger, was een algemenere broedvogel in Nederland, maar is al decennia lang een zeldzaamheid. Het is een verlegen vogel die meestal in dicht riet zit, zichtbaar als hij snel naar het volgende rietlandje vliegt, of als hij gaat baltsen.

Zo heb ik ze vaak in Zuid-Frankrijk en Spanje gezien. Een waarneming van een woudaap wordt meestal geheim gehouden, want, de te fanatieke niets ontziende paparazzi zijn nooit ver weg en daar heeft de woudaap veel last van. Ik volgde het geluid naar het rietland achter Kinderdijk. Een daar kon ik hem weer horen, aan de overkant van de 10 meter brede sloot.

Vooral toen hij, mijn vierde woudaap in Nederland, na enige tijd te voorschijn kwam was mijn verassing groot! Ik was helemaal alleen met een woudaap die mij bovendien als gezelschap beschouwde.

Woudaap / Ruwan Aluvihare Woudaap / Ruwan Aluvihare
Woudaap / Ruwan Aluvihare Woudaap / Ruwan Aluvihare

Drie uur genieten

De woudaap kwam ongeveer drie keer per uur naar de waterrand, ging pal vóór mij  jagen op visjes, klom soms langzaam, hoestend omhoog op een rietstengel en vloog een paar keer direct naar mijn kant van de sloot om ‘onder mijn voeten’, te verdwijnen. Ik heb ruim drie uur genoten van zijn capriolen en de unieke mogelijkheid die mij met veel geluk wordt geboden.

Help met je mooiste vogelfoto

Help ons met mooi beeldmateriaal het enthousiasme voor vogels te vergroten. Wij maken een selectie en we zetten de mooiste foto's online. Uit deze foto's kiezen we elke maand de allermooiste.

Bekijk de galerij en doe mee

MijnVogelvinder.nl

Met MijnVogelvinder.nl in de hand herken je vogels door het hele land! Ontdek welke soorten je tijdens het wandelen of fietsen kunt tegenkomen en waar je op moet letten om ze daadwerkelijk te zien.

Meer over MijnVogelvinder

Gerelateerde items