Navigatie overslaan
Grutto met jong / Jelle de Jong Alle berichten

Doe mee met de Grutto Challenge

Geplaatst op 1 mei 2022

Heb je deze vogel wel eens in het echt gezien? Het is de grutto en hij is geweldig. Hij is een weidevogel, net als de kievit en de tureluur. Om hun kuikens groot te brengen, hebben weidevogels een weiland nodig vol natuur: met modderige plekken waar de grote vogels lekker met hun snavel kunnen wroeten naar bodemdiertjes; met bloeiende planten waar insecten op afkomen waar de kleine kuikens dol op zijn en – mooi meegenomen – waartussen ze kunnen schuilen tegen weer, wind en roofdieren. Doordat veel van die natuur uit weilanden is verdwenen, gaat het niet goed met de weidevogels.

Gelukkig zijn er weilanden die wel barsten van de natuur! Met bloemen vol vlinders en met een hoop strontvliegen op koeienvlaaien. Doe mee aan de Grutto Challenge en ontdek welke planten en insecten de weidevogels zo hard nodig hebben.

Stap 1: Voor wie?

Zit je in de bovenbouw van de basisschool? Dan is de Grutto Challenge echt iets voor jou. Je kunt alleen meedoen, maar ook met een groepje of de hele klas. Of samen met je ouders en kleinere broertjes of zusjes! Je gaat langs de rand van een weiland op zoek naar pissebedden, hommels, vlinders en heel veel verschillende planten. Met een beetje geluk zie je een kievit buitelen in de lucht. En misschien hoor je zelfs een grutto zijn eigen naam roepen.

Grutto / Jelle de Jong Grutto / Jelle de Jong

Stap 2: Download de ObsIdentify-app

Via de app ObsIdentify ontdek je hoe planten en dieren heten. Het werkt heel eenvoudig. Je gaat naar buiten, maakt een foto van het dier of de plant en in 1 klik vertelt de app welke soort je hebt gevonden. En fotografeer je een soort uit de Challenge-lijst, dan krijg je daar een seintje van. Doe je de Challenge liever zonder app of vind je het handig eerst te weten om welke soorten het allemaal gaat, kijk dan op de Grutto Challenge-lijst.

Stap 3: Zoek een weiland vol natuur

Sommige insecten en planten uit de Challenge-lijst kun je ook vinden in je achtertuin of in een gewoon grasveld. Maar wil je ze allemaal vinden, ga dan op zoek naar een weiland met veel bloemen en natte plekken. En het liefst vlak bij een weidevogelgebied. Deze gebieden liggen vooral in het midden en noorden van ons land, dus misschien moet je een reisje maken.

Tip: doe de Challenge tijdens een wandel- of fietsroute door weidevogelgebied

Wat dacht je van een van onze vogelrijke fietsroutes? Of ontdek de weidevogelgebieden in Friesland, Groningen, Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht of Overijssel.

Stap 4: Aan de slag

Neem je smartphone (of die van je ouders) mee naar je zoekweiland en open de ObsIdentify- app. Kijk goed om je heen, ook tussen de planten en op de grond. Maak een foto van de planten en insecten die je vindt. Staan ze op de Challenge-lijst dan krijg je daar een seintje van. Let op: dat gebeurt pas als je zelf een Challenge-soort in beeld hebt gebracht.

Het fotograferen van de soms razendsnelle insecten kan best lastig zijn. Vang ze niet, maar wacht geduldig af tot ze even stilzitten en dan … klik!

Grutto’sssst

Let op! Bij de Grutto Challenge zoek je niet naar vogels, maar naar de natuur waarin ze leven. Terwijl je zoekt, kun je op een afstand van de vogels genieten. Ga nooit het weiland in! Dat is het leefgebied van de weidevogels en die hebben rust nodig. De planten en insecten vind je ook langs de randen van weilanden.

Tip: leer meer over weidevogels in de klas

Speciaal voor groep 5 t/m 8 heeft Vogelbescherming samen met documentairemaker Ruben Smit een digitaal lespakket samengesteld: Grrrutto – grutto! Daag je juf of meester uit en maak samen met de klas kennis met deze geweldige vogel! In het lesplan staat ook hoe je voor de klas gratis de weidevogel-editie van Vogels Junior kan bestellen en hoe je met de klas op weidevogelsafari kan bij een boerenlandvogelboer.

Alles over weidevogels

Vogelbescherming stelde factsheets samen op basis van alle onderzoeken in binnen- en buitenland. Gratis, voor iedereen die betrokken is of meer wil weten over weidevogels.

Download factsheets

Netwerk boerenlandvogelboeren

Vogelbescherming heeft een netwerk van enthousiaste boerenlandvogelboeren. We delen kennis met elkaar en we ondersteunen de boeren op verschillende manieren. Er is vast een boerenlandvogelboer bij jou in de buurt!

Vind een boer