Navigatie overslaan
Visarend / Jari Peltomaki Agami Alle berichten

De nieuwe VOGELS is er!

Geplaatst op 15 september 2016

Maandelijks vertelt hoofdredacteur Hans Peeters hoe ver we zijn met het maken van het nieuwe nummer van VOGELS. Hij laat zien hoe het er bij de redactie aan toegaat. Met vallen en opstaan, struikelend, hardop lachend en altijd met heel veel plezier.

Spannend

Het is altijd weer een spannend moment als het nieuwe nummer van VOGELS van de drukker komt. Bij de lezers valt hij op vrijdag of zaterdag in de brievenbus en we hopen dan weer veel leden blij te maken. Op kantoor bij Vogelbescherming in Zeist krijgen we de dinsdag ervoor een partij tijdschriften afgeleverd. Altijd weer een spannend moment.

Nachtmerries

Er kan op het laatste moment in mijn angstdromen nog van alles mis gaan. In het ergste geval wordt de paginanummering door elkaar gehusseld, zodat het hele blad een ratjetoe wordt. Dit hebben we gelukkig nog nooit meegemaakt. Of de drukker had verkeerd papier in de pers, bijvoorbeeld dat van de ANWB-Kampioen om maar wat te noemen. Of alle foto’s zijn veel te donker afgedrukt of de kleuren bij sommige vogels kloppen van geen kanten. Dit laatste zag ik eens in een blad (ik noem geen namen) bij een heggenmus. In plaats van een mooie zachtgrijze borst, had de vogel meer weg van een paarse strandloper. Eigenlijk gaat het met VOGELS altijd goed en nestelen deze schrikbeelden zich enkel in mijn nachtmerries.

Trots

Het nieuwe herfstnummer is er een om trots op te zijn. Iedereen heeft zijn best gedaan. De drukker, de vormgever, de lithograaf enzovoorts. En natuurlijk niet te vergeten de redacteuren en fotografen. Zonder hen zou het keer op keer toch een heel mager nummer worden. In deze herfstuitgave een heel bijzonder interview met cartoonist en vogelliefhebber Peter van Straaten. Een kleurrijke reportage over invasiegasten en robijnrode aandacht voor de goudvink. De visarendfoto in RAAK spat van het papier af en onze vaste medewerkers doen weer van zich spreken. We zijn bevoorrecht met twee rubrieken van de beste vogelkunstenaars in ons land; Erik van Ommen en Elwin van der Kolk. De wespendief van Nico de Haan doet je glimlachen en ons duo Spotvogels (Saskia van Loenen en Jean-Pierre Geelen) schateren. En dan al die superfoto’s, de een mooier dan de ander. Zelf word ik altijd heel gelukkig van het herfstnummer. Lekker kleurrijk en … gewoon omdat ik herfst het mooiste seizoen van het jaar vind.

Enfin, u moet het maar lezen en bekijken. Ontvangt u het nummer niet – dan bent u waarschijnlijk nog geen lid – maar kunt u hier een proefje inzien.

Spread Vogels 1604 Spread Vogels 1604

Winter

Terwijl u geniet van herfstvogels, mooie verhalen en prachtige foto’s zijn wij inmiddels bezig met het winternummer. Dat vergt wel wat inlevingsvermogen, zeker met de prachtige nazomerse dagen van dit moment. Terwijl u misschien geniet van een glaasje op een zonovergoten terras, zoeken wij naar foto’s van vogels tussen sneeuw en ijs. Maar laten we niet te veel op de zaken vooruit lopen.

Het herfstnummer van VOGELS nodigt uit om erin te duiken én om naar buiten te gaan. Heerlijk relaxed wandelen en genieten van vogels. De reportage over Texel en onze twee vaste Kijktips brengen u misschien op een idee.

Veel Vogels-plezier!

Spread Vogels 1604 Spread Vogels 1604