Navigatie overslaan
Grauwe vliegenvanger / Wil Leurs - Agami Alle berichten
Grauwe vliegenvanger / Wil Leurs - Agami Wil Leurs

Door Wil Leurs
Fotograaf

Hoe werd het mogelijk?! 14 grauwe vliegenvangers

Geplaatst op 2 juli 2019

Vijf jonge grauwe vliegenvangers vlogen dit jaar uit in de tuin van Wil Leurs, exact op de dag dat het zomer werd. Iets om trots op te zijn, want Wil maakte de tuin perfect leefgebied voor ze. Hoe deed hij dat, wat offerde hij ervoor op en wat is zijn tip voor u deze zomer?

“De zomer kon voor ons niet mooier beginnen dan met deze jonge grauwe vliegenvangers. We zijn dan ook best trots, want dat broedsucces is een beetje maatwerk, dat wij hebben geleverd. Door ervoor te zorgen dat er voldoende insecten in onze tuin kwamen, zagen we het broedsucces alsmaar toenemen.”

“In ons eerste jaar in Friesland lukte het de vliegenvangers amper één jong groot te brengen. In de twee jaar daarop was het niet veel beter. Maar toen wij de tuin ombouwden tot een aantrekkelijke tuin voor insecten, ging het broedsucces met sprongen vooruit. Meer biodiversiteit heeft wel degelijk een positief effect op tuinvogels. Met simpele aanpassingen kun ook u erg veel bereiken, zelfs in een kleine tuin.”

Tuin / Wil Leurs Gazon met witte klaver in de tuin van Wil Leurs. Meer biodiversiteit heeft een gunstig effect op vogels. Tuin / Wil Leurs

Rozen en hortensia’s: niks voor insecten

“Hoe wij dat gedaan hebben? Onze tuin stond vol prachtige rozen en hortensia's. Mooie planten met een hoge sierwaarde, maar het zijn kleine onzichtbare ecologische rampjes voor insecten. De rozen gaan vaak niet volledig open waardoor de o zo belangrijke nectar onbereikbaar is voor bijen, hommels en zweefvliegen. En de roze en blauwe bloemen van de hortensia’s zijn allemaal steriel en produceren dus geen nectar. Mooi voor wat kleur in de tuin maar voor insecten volledig waardeloos.”

Verbena bonariensis / Wil Leurs - Agami Stijf IJzerhard (Verbena bonariensis) geeft prachtige bloemen en insecten zijn er gek op. Verbena bonariensis / Wil Leurs - Agami

“We hebben daarom vrijwel alle rozen en hortensia’s vervangen voor planten waar insecten wel blij van worden. Zoals stijf ijzerhard (Verbena bonariensis) met zijn donkerpaarse bloemen, herfst aster (Aster novae-angliae) en de inheemse grote kattenstaart (Lythrum salicaria), een plant die het goed langs de vijver doet, maar ook zeker droog kan staan en vlinders zijn er dol op. De insecten kwamen massaal en daar werden de grauwe vliegenvangers weer blij van.”

Citroenvlinder / Wil Leurs - Agami De inheemse grote kattenstaart kan ook goed droog staan en lokt vlinders (zoals deze citroenvlinder). Citroenvlinder / Wil Leurs - Agami

Geen biljartlaken

“Daarna pakten we het grasveld in de voortuin flink aan. We hebben het omgetoverd van een strak biljardlaken naar een kleine bloemenweide. Ook daar waren de insecten enthousiast over. We zagen het broedsucces van de grauwe vliegenvanger dat jaar toenemen: ze gingen van 1 naar 4 jongen!”

“Dat biljartlaken toverden we om door het in te zaaien met een zaadmengel met verschillende klaversoorten, smalle weegbree (Plantago lanceolata), pinksterbloem (Cardamine pratensis) en gewone brunel (Prunella vulgaris). Om het gras te remmen in zijn groei hebben we grote en kleine ratelaar ingezaaid. Ratelaars noem je met een moeilijk woord halfparasieten. Omdat ratelaars zelf nauwelijks wortels hebben, hechten ze zich aan de wortels van gras en krijgen zo hun voedingstoffen binnen. Ze pikken als het ware de voeding af en remmen daarmee de groei van gras, waardoor we minder vaak hoeven te maaien. Daarnaast heeft ratelaar prachtige gele bloempjes waar veel insecten op afkomen. Een aanrader dus.“

Grauwe vliegenvanger / Wil Leurs - Agami Eén van de 14 jonge grauwe vliegenvangers in de tuin van Wil. Grauwe vliegenvanger / Wil Leurs - Agami

14 jonge vliegenvangers

“De aanleg van de vijver bracht nóg een nieuwe voedselbron naar de tuin: waterjuffers en libellen. Dit zijn prachtige vliegende juweeltjes, maar ook eiwitrijk voedsel voor vogels. Na de aanleg van de vijver zagen we een significante toename van het aantal jonge grauwe vliegenvangers dat uitvloog. In 2017 gingen we namelijk van 1 paartje vliegenvangers naar 2 paartjes en samen brachten ze 9 jongen groot. Als bonus ging één van de twee paartjes voor een tweede keerbroeden, waardoor de teller dat jaar kwam te staan op 14 jongen!! We konden ons geluk niet op.”

Vuurjuffer / Wil Leurs / Agami De aanleg van een vijver bracht nóg een voedselbron voor de grauwe vliegenvangers: juffers en libellen. Vuurjuffer / Wil Leurs / Agami

Genieten in optima forma

“U kunt de grauwe vliegenvanger zien als een soort graadmeter; door de toename van het aantal jonge vogels zagen wij dat we op de goede weg waren. Uiteraard profiteert niet alleen grauwe vliegenvanger van de biodiversiteit in onze tuin, maar ook andere zangvogels, zoals de braamsluiper, spotvogel en bonte vliegenvanger. Ze zijn allemaal dolgelukkig met het gevarieerde menu aan insecten en voor ons is het genieten in optima forma!!”

Grauwe vliegenvanger / Wil Leurs - Agami De grauwe vliegenvangers zijn dolblij met het gevarieerde menu en voor ons is het genieten in optima forma! Grauwe vliegenvanger / Wil Leurs - Agami

Het hoeft niet zo ingewikkeld

“Tot slot nog wat stichtelijke woorden. Als tuineigenaren kunnen we een belangrijke bijdrage leveren aan een stukje herstel van de biodiversiteit. Begin klein: door de grasmaaier wat vaker te laten staan (wat weer goed is voor het milieu, minder uitstoot) krijgt u vanzelf meer bloemen zoals klaver en madeliefjes in uw tuin. Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld te zijn.”

Online cursus Tuinvogels van Nederland

In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je van Nico en Camilla in tien vogellessen veel tuinvogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt meteen de eerste vogelles per mail.

Inschrijven gratis tuinvogelcursus

Mijn tuin een vogelparadijs

Word jij ook zo blij van vogels in je tuin of op je balkon? Hang je wel eens een vetbolletje voor ze op? Je kunt nog meer doen. Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in jouw buurt leven en hoe je deze vogels kunt helpen.

Postcode Vogelcheck