Navigatie overslaan
Alle berichten

Corrie Rijkelijkhuizen maakte foto van de maand

Geplaatst op 7 november 2017

Liggend op een vuilniszak maakte Corrie Rijkelijkhuizen deze foto van vier drieteenstrandlopers, op het strand van IJmuiden.

Hoe kwam deze foto tot stand?

“Ik ging op 26 oktober een dagje fotograferen in IJmuiden, wat ik wel vaker doe. Het was prachtig weer en ik wandelde via het strand naar de Zuidpier. Op het strand waren grote groepen drieteenstrandlopers actief: ze zochten eten, zaten in de zon of vlogen heen en weer op het strand.  Ik ben direct gaan fotograferen met mijn Nikon 5200 met telelens van 55/300 mm. Een groep drieteenstrandlopers stond heel rustig in het zonnetje en ik zag dat er daarvan vier drieteenstrandlopers dicht bij elkaar stonden in dezelfde houding. Ik heb een vuilniszak gepakt (die ik altijd bij me heb) en heb die op het natte zand gelegd. Zo kon ik op mijn knieën op dezelfde hoogte als de vogels komen. Ik neem altijd veel foto’s achter elkaar in de hoop dat er een paar mooie tussen zitten. Deze keer was dit gelukt en deze foto van de drieteenstrandlopers vond ik eruit springen.”

Corrie Rijkelijkhuizen

Heeft u iets met kustvogels?

“Ja, ik houd erg van kustvogels en vind het heel leuk om ze te fotograferen. Het is altijd weer spannend of er een bijzondere soort aanwezig is. Zo heb ik wel eens de kleine alk, de paarse strandloper en de eidereend gefotografeerd bij de Zuidpier. Maar het visdiefje is mijn favoriet,  al ben ik ook dol op meeuwen. Roofvogels in vlucht vind ik overigens ook geweldig, maar deze vogels vind ik best moeilijk om te fotograferen.

Ik probeer wekelijks op pad te gaan met mijn camera. De ene keer is het in de buurt en de andere keer ga ik wat verder naar een natuurgebied.”

Wanneer bent u begonnen met fotograferen?

“Ik heb het fotograferen van vogels altijd leuk gevonden, naast andere dieren. Zo’n 5 jaar geleden waren het vooral tuinvogels en kustvogels die ik fotografeerde. Daarna heeft dit zich steeds meer uitgebreid naar andere soorten. Ik volg voor de locaties ook vaak tips van Vogelbescherming en leer steeds meer vogels kennen door erover te lezen en door andere natuurfotografen op Facebook te volgen. Ik ben geen vogelaar, maar heb wel diverse vogelgidsen en als ik vogels fotografeer die ik niet ken zoek is ze altijd op. Hierdoor leer ik steeds meer vogels kennen.”

Ik ben geen vogelaar, maar heb wel diverse vogelgidsen en als ik vogels fotografeer die ik niet ken zoek is ze altijd op. Hierdoor leer ik steeds meer vogels kennen.

Mooiste ervaring?

“Ongeveer een maand geleden liep ik te fotograferen in een natuurgebiedje dicht bij huis. Opeens hoorde ik iets in de struiken bij een watertje en er vloog een knobbelzwaan vlak langs mij. De adrenaline gierde door me heen zo dichtbij. Gelukkig kon ik dit vastleggen. Van dit soort momenten word ik heel gelukkig.”

knobbelzwaan / Corrie Rijkelijkhuizen knobbelzwaan / Corrie Rijkelijkhuizen

Wat zijn uw fototips?

“Ga vaak de natuur in. Oefen veel met je camera. Lees veel over vogelfotografie. Kijk naar foto’s van andere vogelfotografen. Maar vooral: geniet van al het moois in de natuur!”

De vogelfotogalerij

Stuur uw mooiste vogelfoto in voor een plek in onze vogelfotogalerij! Elke maand kiest Vogelbescherming er één als foto van de maand. Dank u wel!