Navigatie overslaan
Grutto / Jouke Altenburg Alle berichten

Bronzen Grutto weidevogelboer Murk Nijdam

Geplaatst op 14 juli 2016

Weidevogelboer Murk Nijdam uit het Friese Wommels is de winnaar geworden van de nationale Gruttoprijs 2016 van Vogelbescherming Nederland. Hij ontving daarom in de uitzending van Vara’s Vroege Vogels ‘De Bronzen Grutto’ uit handen van directeur Fred Wouters. Murk maakt het niet alleen de grutto’s op zijn land zo veel mogelijk naar hun zin, hij doet er ook alles aan om mensen hierbij te betrekken. Het grootste voorbeeld daarvan: de webcams van Beleef de Lente op zijn land. Murk Nijdam is daarmee terecht ‘de gruttoman van het jaar.’

Zo heeft hij twee grote plasdrassen, stukken nat grasland, aangelegd waarvan niet alleen de grutto’s profiteren. Er broeden ook visdieven en kluten en er kunnen honderden doortrekkende kemphanen worden gezien. Fred Wouters, directeur Vogelbescherming.

Fred Wouters

Murk Nijdam heeft een melkveebedrijf van 42 ha in het Friese Wommels en is sinds de oprichting lid van het weidevogelboeren netwerk van Nederland. Directeur Fred Wouters: Murk heeft enorm veel weidevogels op zijn land. Hij is de boer met de grootste gruttodichtheid van Nederland, 113 paren in 2015! Murk Nijdam doet er alles aan om het de weidevogels op zijn land zo makkelijk mogelijk te maken.

Daarnaast vindt Murk het heel belangrijk dat mensen van “zijn” vogels kunnen genieten. Bij de natte weilanden is een comfortabele kijkhut gebouwd, die te bereiken zijn met één van zijn fluisterbootjes. Wouters: “Jaarlijks vertelt hij aan honderden bezoekers op enthousiaste wijze het boeiende verhaal van de grutto en zo is hij een échte grutto-ambassadeur. Dit jaar kunnen mensen voor het eerst ook thuis van Murks plasdras genieten via de webcam van Beleef de Lente.”

De uitreiking van de Bronzen Grutto vond plaats tijdens de uitzending van Vara’s Vroege Vogels, die geheel in het teken stond van het Welkom Grutto Weekend. Afgelopen najaar is de grutto door het Nederlandse publiek gekozen tot Nationale Vogel. Dit weekend viert Vogelbescherming samen met Vroege Vogels dat hij weer terug is uit Afrika om hier te broeden.