Navigatie overslaan
Blauwe kiekendief / Ruwan Aluvihare Alle berichten

Blauwe kiekendief: een levende legende

Geplaatst op 4 augustus 2021

Sommige vogels zijn levende legendes. De blauwe kiekendief is er zo eentje. Bij een waarneming, vooral van het licht gekleurde mannetje, wordt de vogel met ontzag begroet. Het is een trotse, eigenwijze, sierlijke vogel die zich moeiteloos en discreet door het landschap beweegt.
Blauwe kiekendief / Ruwan Aluvihare Blauwe kiekendief / Ruwan Aluvihare

Ochtendzon

Op Texel zie ik blauwe kiekendieven vooral in de duinen. Het is een prachtig gezicht, het wit-blauw-grijze mannetje jagend tegen de achtergrond van de geelgroene duinlandschap. Alle foto’s op deze pagina zijn net na zonsopgang  genomen in de Slufter en de zuidelijke duinen.

Ik was bezig met het fotograferen van strandleeuweriken toen ineens een mannetje jagend laag over het vallei vloog met de zachte ochtendzon vol op zijn lichaam. Gelukkig stelde de camera snel genoeg scherp. Ik had voor de strandleeuweriken namelijk een extender (beeldvergroter) aan mijn toestel en daarmee gaat scherpstellen veel trager. Mijn blijdschap was groot toen ik de scherpe foto’s zag!

Blauwe kiekendief / Ruwan Aluvihare Blauwe kiekendief / Ruwan Aluvihare

Acrobatische aanvallen

De andere foto’s zijn van een volwassen vrouw en haar kroost. Ik hoorde een kabaal van hoog-tonig en langgerekte gepiep, kenmerkend voor jonge kiekendieven. Het bleek te gaan om drie uit de nest gevlogen jonkies die, zoals het hoort, flink met elkaar aan het spelen waren. Dat is puur genieten! Acrobatische luchtaanvallen op elkaar, op de grond vechten en uit nieuwsgierigheid mij goed en van dichtbij observeren en ook even uitschelden. Essentiële oefeningen voor de aanstaande zelfstandigheid. Met moederlief de hele tijd kalm op een meidoorn.

Blauwe kiekendief / Ruwan Aluvihare Blauwe kiekendief / Ruwan Aluvihare

Flink afgenomen

Broedgevallen van de blauwe kiekendief zijn in Nederland helaas een zeldzaamheid geworden, met een scherpe daling vanaf 1995. Op Texel zijn nog steeds enkele broedgevallen, maar in de laatste jaren is ook daar het aantal jongen flink afgenomen. Voedselproblemen, zowel in natuurgebieden als boerenland, spelen een hoofdrol bij deze achteruitgang.

Aan de andere kant van de Noordzee worden deze vogels illegaal afgeschoten of vergiftigd om de jachtbestanden te beschermen! In Schotland ‘verzorgt’ een mannetje soms drie nesten, wat natuurlijk niet kan! Dus moet de vrouw de kroost alleen laten om te jagen met alle negatieve gevolgen vandien. Wordt de blauwe kiek echt alleen nog maar een legende? Ik hoop vurig van niet.

Blauwe kiekendief / Ruwan Aluvihare Blauwe kiekendief / Ruwan Aluvihare

Vele uren spendeert Ruwan Aluvihare jaarlijks in de Nederlandse natuur, vooral op Texel, genietend van de omgeving en… van vogels. Op deze website deelt hij zijn vogelfoto’s en -verhalen met ons.

Help met je mooiste vogelfoto

Help ons met mooi beeldmateriaal het enthousiasme voor vogels te vergroten. Wij maken een selectie en we zetten de mooiste foto's online. Uit deze foto's kiezen we elke maand de allermooiste.

Bekijk de galerij en doe mee

MijnVogelvinder.nl

Met MijnVogelvinder.nl in de hand herken je vogels door het hele land! Ontdek welke soorten je tijdens het wandelen of fietsen kunt tegenkomen en waar je op moet letten om ze daadwerkelijk te zien.

Meer over MijnVogelvinder

Gerelateerde items