Navigatie overslaan
Huiszwaluw / Shutterstock Alle berichten

Big Day Nationale Vogelweek levert 15.000 euro op voor huiszwaluw

Geplaatst op 14 mei 2018

De Nationale Vogelweek is gestart met een succesvolle Big Day op Texel. Door de deelnemers aan deze vogelrace -wie ziet er in 24 uur tijd de meeste vogelsoorten? - werd meer dan 15.000 euro opgehaald voor de bescherming van huiszwaluwen. Een mooie opsteker voor het Jaar van de Huiszwaluw. En er werd ook nog eens een nieuw dagrecord gevestigd.

Het aantal huiszwaluwen is in vergelijking met dertig jaar geleden fors teruggelopen. Met de opbrengsten van de Texel Big Day en van het Wadden Vogelfestival krijgt de huiszwaluw nu wat extra hulp. Er wordt leefgebied van huiszwaluwen verbeterd, er worden modderpoelen aangelegd, meer nesten gecreëerd en voorlichting gegeven. Een mooie opsteker voor het Jaar van de Huiszwaluw dat in 2018 plaats vindt.

De Big Day werd georganiseerd door Nationaal Park Duinen van Texel en het Vogelinformatiecentrum in samenwerking met Vogelbescherming.

Groepsfoto Texel Big Day / Harvey van Diek Groepsfoto deelnemers Texel Big Day 2018 / Harvey van Diek Groepsfoto Texel Big Day / Harvey van Diek

Recordaantal vogels gezien tijdens Big Day

Zaterdag 12 mei was Texel het toneel van de spannende vogelrace Texel Big Day. Vijftien teams zochten 24 uur lang op de fiets naar zoveel mogelijk verschillende vogelsoorten. Van tevoren hadden de teams al sponsorgeld verzameld voor de huiszwaluw. Team 3T won het klassement voor het ophalen van het meeste geld voor de huiszwaluw: 3.257 euro.

Het vogelklassement werd echter gewonnen door team de Local Patchers. Zij zagen (of hoorden) in 24 uur tijd maar liefst 154 vogelsoorten! Hiermee zette het team een nieuw Texels dagrecord. Alle teams samen zagen maar liefst 182 vogelsoorten en onderstreepten daarmee nog maar eens hoe vogelrijk Texel is. Wil je precies weten welke teams er meededen en welke vogels ze hebben gezien? Kijk dan op de speciale Big Day-pagina van Waarneming.nl.

Van roodstuitzwaluw tot koningseider

De Texel Big Day was één van de vele vogelactiviteiten tijdens het Wadden Vogelfestival en de kick-off van de Nationale Vogelweek. Uitzichtpunten aan de rand van vogelrijke natuurgebieden waren zo ingericht dat bezoekers met telescopen en hulp van vrijwilligers bijzondere vogels konden bekijken zonder ze te verstoren. Elk uur gingen vogelexcursies van start met ervaren vogelgidsen. Tijdens het weekend lieten een aantal bijzondere soorten zich zien, waaronder de rode wouw, de morinelplevier, de roodstuitzwaluw en de koningseider zich zien. Ook de Texelse huiszwaluw was volop te bewonderen.

Nationale Vogelweek dendert door

De Nationale Vogelweek gaat ondertussen op volle kracht verder (t/m Tweede Pinksterdag). Overal in het land zijn er (veelal gratis) vogelexcursies en activiteiten. Ga ook mee op pad!

Hier kun je de excursies vinden waarbij nog plekken vrij zijn.