Navigatie overslaan
Alle berichten

Beleefdewaddennatuur.nl: toegangspoort tot waddennatuur geopend

Geplaatst op 31 maart 2015

Van de miljoenen bezoekers aan het Waddengebied komt bijna 80% voor de natuur. Op de nieuwe website beleefdewaddennatuur.nl vind je niet alleen alle informatie die je nodig hebt om de natuur in het waddengebied te ontdekken, je snuift er de sfeer en de overweldigende schoonheid van de Wadden direct op.

Wie de natuur van het Waddengebied wil beleven, hoeft vanaf vandaag niet meer eindeloos en vruchteloos te zoeken op internet. Met beleefdewaddennatuur.nl lanceren zes natuurorganisaties een perfecte toegangspoort tot de waddennatuur.
Je vindt er fiets- en wandelroutes, zeehonden excursies, de mooiste natuurplekken per eiland en talloze tips voor het ontdekken van de natuur. En ook: waar je gratis verrekijkers kunt huren, waar de fraaiste uitzichtpunten zijn en hoe en waar je vogels kunt kijken. Een complete natuuragenda, te selecteren per eiland en gratis te downloaden vogelherkenningskaarten.

Handige interactieve kaart

Uniek is de natuurradar: in één oogopslag zie je op een prachtig vormgegeven interactieve kaart waar er die dag zeehonden of bijzondere vogels zijn gezien. De kaart heeft bovendien meerdere filters die je naar persoonlijke voorkeur aan- en uit kunt zetten en waarop je kunt inzoomen op je bestemming. Zo zie je direct waar er bijvoorbeeld bij jouw hotel op Texel een wandeling begint, een uitzichtpunt is, een lepelaar is gezien of dat er een verrekijker-uitleenpunt in de buurt is.

Je ruikt de Wadden door het beeldscherm heen

Behalve door de rijke praktische informatie valt de nieuwe website ook op door de vormgeving. “Beleefdewaddennatuur.nl onderscheidt zich van andere waddenwebsites door het uiterlijk en de beleving. De bezoeker zit eigenlijk direct midden op de Wadden. Bewegende natuurbeelden en sfeervolle fotografie zetten de waddensfeer prachtig neer”, zegt Anne-Lieke Struijk van Vogelbescherming Nederland, een van de makers van de site.
“Naast praktische en leuke informatie bieden we de bezoeker een unieke ervaring. De natuur op de Wadden is zó mooi, het is echt iets om als Nederlander trots op te zijn. Het is niet voor niets Werelderfgoed. Als je onze website bezoekt, dan ruik je de Wadden al bijna door het beeldscherm heen.”

Unieke samenwerking

De website is een initiatief van het programma Rust voor Vogels, Ruimte voor Mensen waarmee Vogelbescherming Nederland, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, It Fryske Gea, Landschap Noord-Holland en het Groninger Landschap de omstandigheden voor broedende, rustende en foeragerende vogels in het waddengebied sterk willen verbeteren. Tegelijkertijd wordt het kijken naar vogels sterk gestimuleerd. Het doel is enerzijds meer rust creëren voor vogels door nieuwe broedplaatsen en hoogwatervluchtplaatsen in te richten. Anderzijds wil het project bezoekers meer van de wadvogels laten genieten door natuurbeleving dichterbij te brengen.

Dit doen we door nieuwe vogelkijkplekken te creëren en gratis vogelherkenningskaarten, een vogelherkennings-app, verrekijkeruitleenpunten, educatieve posters, animatiefilms en fiets- en wandelroutes en de website beleefdewaddennatuur.nl te ontwikkelen. De filosofie erachter is eenvoudig: hoe meer mensen genieten van vogels en natuur in het waddengebied, hoe groter de steun voor behoud en herstel.