Navigatie overslaan
Alle berichten

Beleef de Vogeltrek met de Euro Birdwatch Day

Geplaatst op 26 september 2014

Op zaterdag 4 oktober aanstaande vindt in heel Europa de jaarlijkse vogelteldag, de Euro Birdwatch, plaats. In Nederland coördineert Vogelbescherming Nederland deze telling. Dit jaar wordt er op meer dan 150 telposten in ons land geteld. De duizenden vogelaars die in Nederland meedoen aan deze telling trekken al voor zonsopgang naar buiten, om zoveel mogelijk vogels te kunnen zien.

Ieder najaar trekken veel vogels die bij ons hebben gebroed naar het zuiden, vanuit het hoge noorden komen broedvogels aan om bij ons te overwinteren. Juist nú is dus de grootste kans om veel vogels te zien. Vooral ’s ochtends vroeg, vlak na zonsopgang zie je bij helder weer grote groepen vogels vliegen.

Gewapend met telescopen en verrekijkers, notitieboekjes en telefoons, maar ook met thermoskannen en proviand trekken zaterdag 4 oktober duizenden vogelaars het veld in. Op ruim 150 locaties wordt die dag geteld. Alle telposten zijn rond zonsopgang bemand, de meesten tellen door tot het middaguur.

Vogelbescherming Nederland verzamelt die dag op het kantoor in Zeist, in samenwerking met www.trektellen.nl, de gegevens van de Nederlandse telposten. Deze gegevens worden doorgegeven aan de partnerorganisatie in Luxemburg, die alle gegevens voor Europa op een rij zet. Dit jaar doen er zeker 37 landen mee aan de Euro Birdwatch! 

Dit jaar concentreert Vogelbescherming Nederland zich vooral op de spreeuw en het fenomeen spreeuwenwolken, in het kader van Jaar van de Spreeuw. Deze soort is in Nederland vaak de meest getelde soort tijdens de Euro Birdwatch, maar toch gaat het niet goed met de spreeuw. Om deze vogels meer onder de aandacht te brengen zullen we dit keer de spectaculaire vluchten die in het najaar bij gezamenlijke slaapplaatsen worden gevormd extra belichten. Tijdens de Euro Birdwatch van 2007 werd nog ruim 220.000 spreeuwen geteld, dus hopelijk worden er ook dit jaar weer veel waargenomen zodat meer bekend wordt over ligging van slaapplaatsen en de aantallen.