Navigatie overslaan
Steenuiltjes Winterswijk Beleef de Lente Alle berichten

Beleef de Lente ringt steenuilen zaterdag live op Facebook

Geplaatst op 7 juni 2018

Komende zaterdag 9 juni worden de vier jonge steenuiltjes van Beleef de Lente geringd. Voor het eerst in de Beleef de Lente geschiedenis hoeven liefhebbers geen seconde te missen: Vogelbescherming zendt het evenement live uit via Facebook. Rond de klok van 11 uur gaan Ronald en Pascal, steenuilenexperts en bloggers bij Beleef de Lente, live via facebook.com/vogelbeschermingnederland. Gedurende het ringen leggen ze uit wat ze doen en beantwoorden ze vragen van kijkers.

De vier jonge steenuilen in Winterswijk groeien als kool. In slechts vier weken tijd zijn ze uitgegroeid tot aandoenlijke pluizenbolletjes die met grote ogen in de camera turen. Geen wonder dat de jonge steenuilen een grote schare fans heeft onder de kijkers van Beleef de Lente.

Steenuitlje op hand / Luc Enting Steenuitlje op hand / Luc Enting

De noodzaak van ringen

Nog even en de jongen verlaten de nestkast. Komende zaterdag worden de vier kuikens daarom van een ring voorzien. Elke vogel krijgt een eigen, uniek nummer op een pootring. Door de ringen weten we hoe oud steenuilen worden, waar ze leven en waaraan ze sterven. Door deze informatie kan Vogelbescherming samen met andere partijen de leefomgeving van steenuilen verbeteren en zien we hoe het met de soort gaat.

Ringen, wegen en meten

Het ringen van de steenuilen gebeurt buiten de kast, buiten het zicht van de webcams van Beleef de Lente. Daarom zendt Vogelbescherming het ringen live uit via Facebook, zo hoeft niemand iets te missen. Rond de klok van 11:00 uur gaat Vogelbescherming live op facebook.com/vogelbeschermingnederland. Steenuilenexperts Pascal en Ronald praten de kijkers live bij tijdens het ringen. De jonge steenuilen worden ook gewogen en gemeten om zo een goed beeld te krijgen van de conditie van de kuikens. Er is de mogelijkheid om vragen te stellen. Een deel zal direct live beantwoord worden, maar alle vragen komen aan bod in een blog of videoverslag op vogelbescherming.nl/beleefdelente.

Iedereen die dit evenement echt niet wilt missen, kan naar de livestream-aankondiging op Facebook gaan en een herinnering instellen via facebook.com/vogelbeschermingnederland.

Ringen en wegen steenuil / Luc Enting Ringen en wegen steenuil / Luc Enting