Navigatie overslaan
Steenuil / Nature in Stock - Eric Medard Alle berichten

Beleef de Lente 2017 gaat van start!

Geplaatst op 7 maart 2017

De webcams van ‘Beleef de Lente’ van Vogelbescherming gaan vanavond aan! Meer dan een miljoen unieke bezoekers volgen elk jaar het liefdesleven in 9 vogelnesten. Van familiedrama’s, net uitgekropen kuikens tot gepassioneerde strijd om een minnaar. Alles gebeurt live voor de camera’s. Dit jaar zijn de lenzen gericht op de bosuil, kerkuil, steenuil, slechtvalk, ooievaar, gierzwaluw, ijsvogel, koolmees en voor de allereerste keer de blauwe reiger. De camera’s worden op 7 maart aangezet aan het einde van een Beleef de Lente tv-special van VARA's Vroege Vogels die begint om 19.20 uur.

De geheel vernieuwde website www.vogelbescherming.nl/beleefdelente maakt het voor kijkers nog gemakkelijker en leuker om te genieten van het leven in de vogelnesten. De live-beelden zijn per vogelsoort direct aan te klikken en in één oogopslag zie je filmpjes die de dagelijkse hoogtepunten samenvatten.

Behalve de populaire weblogs waar per vogel een dagboek wordt bijgehouden door een vogelexpert, is er een chatroom waar kijkers met elkaar kunnen praten en vragen kunnen stellen aan de vogelexperts. Een mooie verbetering is ook de kleurencamera in de nestholte van de bosuil. Vorig jaar zagen we deze mysterieuze soort nog in zwart-wit, nu in haarscherp full-color.

Camera’s aan tijdens tv-special Vroege Vogels

Het 11e seizoen van www.vogelbescherming.nl/beleefdelente van Vogelbescherming wordt afgetrapt met een tv-special van Vroege Vogels, dinsdag 7 maart, 19.20 op NPO 2. Tijdens de uitzending worden de eerste camera’s aangezet. En het belooft een mooi seizoen te worden. Voor het eerst staat er een webcam op het nest van een blauwe reiger. Een garantie voor veel gepoep, gekrijs en spektakel. De bosuilen zijn al voortvarend aan het broeden en ook de kerkuil, steenuil, ooievaar en slechtvalk hebben hun nesten al geïnspecteerd. De hormonen gieren in het rond!

Beleef de Lente in het klaslokaal

Nieuw dit jaar is ‘Beleef de Lente in de Klas’. Deze speciale pagina’s voor leraren en schoolklassen brengen het wel en wee van de vogels op educatieve wijze de klaslokalen binnen. Met interessante filmpjes, veel gratis lesmateriaal voor leerkrachten, leuke weetjes en op kinderen afgestemde informatie. Al jaren zijn de webcams van Beleef de Lente een hit op basisscholen. Met de verbeterde website wordt het leerkrachten nog gemakkelijker gemaakt om aandacht te besteden aan vogels en natuur, en daaraan tegelijk leerdoelen voor taal, rekenen en onderzoekend leren te koppelen.

Knuffelen of vreemdgaan?

De camera’s blijven in ieder geval aan tot 1 juli. We hopen op veel liefdesnestjes, nog meer eieren en veel uitgevlogen jongen. Tot die tijd wordt het in elk nest spannend hoe het gaat lopen. Partnerruil, ordinaire ruzies en vreemdgaan zullen net zo gewoon zijn als lekker knuffelen, elkaar een vers muisje opdienen of eeuwige trouw. Beleef het dit jaar mee via Beleef de Lente!