Navigatie overslaan
Cheetahs in Kenya / A Life On Our Planet Alle berichten
Cheetahs in Kenya / A Life On Our Planet Mette Vreeken

Door Mette Vreeken
Medewerker Vogelbescherming

Attenborough roept op tot herstel wilde natuur

Geplaatst op 14 oktober 2020

In de nieuwe documentaire A Life On Our Planet blikt de 93-jarige David Attenborough terug op de jaren dat hij de wereld afreisde om de wonderen der natuur vast te leggen. Daarvan is door menselijk toedoen steeds minder over. Alleen als we nu actie ondernemen, is het tij nog te keren, stelt hij. Bijvoorbeeld via een radicale hervorming van ons landbouwbeleid. Vogelbescherming Nederland steunt zijn oproep.

Mooiste natuur van de wereld

In de documentaire trapt de wereldberoemde Attenborough af met wat hij een ‘getuigenis’ noemt. Want als er iemand iets afweet van de pracht van biodiversiteit, dan is hij het wel. Dankzij Attenborough werd de televisiekijker vanaf de jaren vijftig meegenomen naar tot dan toe onbekende uithoeken op aarde. Naar plekken waar biodiversiteit in zijn veelzijdigheid en variëteit uitblonk en waar er ogenschijnlijk niets anders was dan ongerepte wildernis.

Sir David Attenborough Sir David Attenborough

Teloorgang van ongerepte wildernis

Toen de jaren verstreken werd de toenemende verwoesting van de natuur door menselijk handelen steeds zichtbaarder. Van overbevissing tot het kappen van onze tropische regenwouden voor houtproductie en het verbouwen van soja; de wilde natuur dient enkel het belang van de mens. Tegelijkertijd betaalt de natuur de prijs voor een alsmaar groeiende wereldbevolking. De ongerepte wildernis waar Attenborough decennialang verslag van deed, blijkt intussen een illusie. Want het leegraken van oceanen, bossen en vlaktes begon decennia geleden al. Van de 66% wildernis waaruit de aarde in 1937 bestond, is nog maar 35% over. De teloorgang van biodiversiteit betekent onvermijdelijk het einde van de mens, zo waarschuwt de Britse documentairemaker.

Toekomstvisie van Attenborough

Toch gloort er nog hoop, meent Attenborough. Met zijn ‘toekomstvisie’ legt hij uit hoe we het tij nog kunnen keren door onze biodiversiteit te herstellen. Voldoende biodiversiteit is niet alleen goed voor de natuur; het zorgt er bovendien voor dat we ons beter kunnen wapenen tegen klimaatverandering en de wereldbevolking kunnen voorzien van voldoende voedsel.

Onderdeel van de oplossing is volgens Attenborough onder andere de bevolkingsgroei een halt toeroepen. Ook pleit hij voor het gebruik van natuurlijke energiebronnen, om CO2-uitstoot te reduceren. Om onze oceanen te beschermen tegen overbevissing dienen er visserijvrijezones te komen. Oceanen zijn van onschatbare waarde in de strijd tegen klimaatverandering, net als bossen.  Attenborough pleit dan ook voor een onmiddellijke stop van de wereldwijde ontbossing.

Het landbouwbeleid ten slotte moet ook radicaal op de schop, om plaats te maken voor terugkerende wildernis. De overstap op een voornamelijk plantaardig dieet is de snelste weg. Daarvoor is minder landbouwgrond nodig en kan het overgrote deel teruggegeven worden aan de natuur. Attenborough prijst de Nederlandse glas- en tuinbouw om zijn efficiency en duurzaamheid bij het verbouwen van groente en fruit.

De toekomstvisie van Vogelbescherming

Vogelbescherming beveelt deze documentaire van harte aan, met als kanttekening dat onze glas- en tuinbouwsector nog een flinke opgave heeft op de ingezette weg om schadelijke gewasbeschermingsmiddelen en lichtvervuiling verder terug te dringen. De urgente boodschap en de prachtige beelden maken de film tot een ‘must see’. Het is te hopen dat Attenborough de ogen van kijkers opent en zij inzien dat natuur onze bondgenoot is. Zonder biodiversiteit is er voor ons simpelweg geen toekomst.

Partner van BirdLife International

Wereldwijd wordt de natuur in hoog tempo vernietigd. Om dat te stoppen zijn er in alle landen sterke natuurorganisaties nodig. Vogelbescherming draagt daaraan bij als Partner van BirdLife International en ondersteunt een aantal partners bij hun ontwikkeling.

Bekijk de video over BirdLife International

Blijf op de hoogte

Lees nieuws en de mooiste artikelen op onze site. En ontvang maandelijks een selectie van de beste artikelen in je mail.

Aanmelden Vogelnieuws