Navigatie overslaan
Arubaanse holenuil / Aruba BirdLife Conservation Alle berichten

Arubaanse actie komt naar Nederland

Geplaatst op 1 augustus 2016

Aruba Birdlife Conservation, partner van Vogelbescherming, heeft aangekondigd campagne te willen gaan voeren in Nederland. Dat voornemen is een uitbreiding van de acties die de natuurorganisatie op het eigen eiland onderneemt. Inzet is de redding van zestien natuurgebieden die geheel of gedeeltelijk ten prooi dreigen te vallen aan projectontwikkeling.

Op 11 juli maakte Vogelbescherming een klinkend succes van de Arubaanse collega’s bekend. Zij kregen van de rechter gelijk; in de randzone van het Belangrijke Vogelgebied Bubali-wetlands mogen geen illegale bouwactiviteiten worden gedoogd. Op straffe van een dwangsom moet de natuur ter plaatse hersteld worden.

Het parlement van Aruba staat unaniem achter de natuurbeschermers en wil dat zestien kwetsbare natuurgebieden – waaronder enkele belangrijke vogelgebieden – worden toegevoegd aan het Nationale Park Arikok. Daarmee is de bescherming beter gegarandeerd.

De regering van Aruba wil echter de vrijheid hebben die gebieden desgewenst ook voor andere doeleinden te kunnen ‘ontwikkelen’ (lees: bebouwen). In reactie op de rechtelijke uitspraak wil men nu het Ruimtelijke Ontwikkelingsplan van Aruba open breken en de beschermde status van verschillende gebieden verkleinen of op heffen. Aruba BirdLife Conservation heeft nieuwe rechtszaken aangekondigd en is een handtekeningactie begonnen. Die moet het kabinet duidelijk maken dat het de wens van het parlement dient te respecteren.

Als in Nederland de zomervakanties voorbij zijn wil Aruba BirdLife Conservation de handtekeningactie overzee brengen. Op de Facebookpagina van de organisatie is al te volgen hoe acties verlopen.