Navigatie overslaan
Arjan Dwarshuis Alle berichten

Arjan’s Big Year op tv

Geplaatst op 11 december 2018

Vrijdagavond 14 december wordt in een speciale uitzending van het programma BinnensteBuiten de documentaire Arjan’s Big Year uitgezonden. De vogelaar Arjan Dwarshuis trok in 2016 de wereld rond om zoveel mogelijk vogelsoorten in één jaar tijd te spotten. Zijn doel: het voorgaande record breken, waarvoor hij in dat jaar meer dan 6000 (!) vogelsoorten moest zien. Arjan bezocht daarvoor ruim veertig landen, wandelde over de hoogste bergketens, door de heetste woestijnen en de meest afgelegen tropische regenwouden. Zijn missie: aandacht vragen voor de bescherming van vogels, want één op de zeven vogelsoorten wordt met uitsterven bedreigd.

We zien Arjan op diverse vogelhotspots over de hele wereld. Zijn vastberadenheid en doorzettingsvermogen komen mooi in beeld tijdens de vele hoogte- en dieptepunten van de zoektocht. Natuurlijk biedt de film ook prachtige beelden van kleurrijke vogels en indrukwekkende landschappen. Daarnaast is er aandacht voor het verwoestende effect dat de mens heeft op de natuur en er komen diverse lokale natuurbeschermers aan het woord met soms hoopgevende succesverhalen die het tij kunnen keren. Arjan's Biggest Year wordt op vrijdagavond 14 december uitgezonden op NPO 2 om 19.15 uur.

Meehelpen voorkomen dat vogels uitsterven?

Zijn streven om de meeste vogelsoorten in één jaar te zien, koppelde Arjan Dwarshuis aan een inzamelactie voor vogelsoorten die op het staan om uit te sterven. De opbrengst van deze actie komt ten goede aan het Preventing extinctions programme van BirdLife International, de koepelorganisatie van Vogelbescherming. Dat programma bestaat inmiddels 10 jaar. Via gerichte projecten en acties weet BirdLife er succes mee te boeken. Uw bijdrage komt goed terecht.