Navigatie overslaan
Zelfbouwpakket nestkast

Zelf een nestkast maken

Nestkasten kun je zelf ook in elkaar timmeren, voor allerlei vogels zoals bijvoorbeeld koolmees of pimpelmees. Het formaat van de invliegopening verschilt per soort.

Is de kast klaar, dan is een goede plek zoeken om hem op te hangen van groot belang, net als de jaarlijkse schoonmaakbeurt na het broedseizoen in de herfst.

Afmetingen nestkast om zelf te bouwen

Bijna alle holenbroeders stellen specifieke eisen aan hun nestkast. Al was het maar de maat van het vlieggat. Hierbij een overzicht van de diverse nestkastmodellen met de (binnen)maten in centimeters en ideale ophanghoogte.
Download maten van nestkasten

Nog meer bouwtips!

  • Gebruik altijd natuurlijke materialen zoals hout. De kast moet tegen weer en wind bestand zijn.
  • Hout moet minstens anderhalve centimeter dik zijn.
  • Het dak moet in elk geval waterdicht zijn.
  • De constructie van de nestkast moet stevig zijn.
  • De ophanghaak moet betrouwbaar zijn.
  • Een stokje om op te zitten voor de opening is niet nodig. Mogelijk doe je er zelfs predatoren een plezier mee.
  • De nestkast moet open kunnen. Zo kun je het schoonmaken. Dit doe je door in de herfst de kast leeg te halen en hem schoon te boenen met heet water.

Steenuilennestkast

Voor een steenuilennestkast kun je beter terecht op de website van STONE (steenuilenoverleg Nederland).

Toch liever kopen?

Vogelbescherming verkoopt veel soorten nestkasten, in de winkel in Zeist en via de webshop van Vogelbescherming Nederland. Daar vind je ook een bouwpakket dat leuk is om met kinderen in elkaar te zetten. Daarnaast verkopen ook veel tuincentra nestkasten. Met de tips op deze site kun je een geschikte nestkast uitzoeken.

Ook ’n vogelvriendelijke tuin?

De Tuinvogelconsulenten van Vogelbescherming adviseren tegen een klein bedrag (leden krijgen korting) hoe je tuin vogelvriendelijk kan worden ingericht. Zelfs op het kleinste lapje is er van alles mogelijk.

Vind een tuinvogelconsulent in de buurt

Een keur aan nestkasten

Veel vogels kun je helpen met een nestkast. Elke soort heeft eigen woonwensen. Waar en hoe je de nestkast ophangt, is belangrijk, net als het type kast. Koop 'm bij Vogelbescherming, dan steun je ook ons werk.

naar de webshop

Meer nestkasten