Navigatie overslaan

Vogelvriendelijke tuin

Natuur begint al in de achtertuin of op het balkon. Vogelbescherming staat stadsbewoners op vele manieren bij om een bijdrage te leveren aan die stadsnatuur.

Online inspiratie

In uw eigen omgeving kunt u al veel voor vogels betekenen. Op deze website bieden we u inspiratie over tuininrichting, nestkasten en vogels voeren.

Belangrijk voor vogels zijn de 4 V’s:

  • Voortplanting. Biedt uw tuin voldoende struikgewas, bomen of nestkasten om rustig en ongestoord te kunnen broeden?
  • Variatie. De basis van een vogelvriendelijke tuin is variatie en gelaagdheid van bomen (of één boom), struiken, planten. Met een takkenril, stapelmuurtje, pergola of composthoop is de tuin nog natuurvriendelijker.
  • Veiligheid. Zijn er beschutte plekken waar vogels naartoe kunnen vluchten?
  • Voedsel. Biedt uw tuin voldoende natuurlijk voedsel via een gazon (wormen), bessenstruiken of inheemse planten waar insecten op af komen; en water via bijvoorbeeld een vijvertje of waterschalen? U kunt de vogels ook helpen door bij te voeren.

Vogels Dichterbij

Vogelbescherming biedt veel tuininspiratie via een gratis kleurrijk magazine voor iedereen met een tuin of balkon. Vraag hier een exemplaar aan.

Vraag een Tuinvogelconsulent

Hulp nodig? Vogelbescherming heeft een netwerk van vrijwillige Tuinvogelconsulenten. Zij adviseren tegen een klein bedrag bewoners en scholen over hoe je je tuin of balkon vogelvriendelijk kan inrichten. Zelfs van de kleinste postzegel is nog iets te maken. Kijk hier voor meer informatie over wat voor soort advies u krijgt en hier voor een Tuinvogelconsulent bij u in de buurt.

Verbouwing of renovatie of huis bouwen?

Gaat u uw huis verbouwen, renoveren of nieuw bouwen? Kijk op de Checklist Groen Bouwen over welke maatregelen u kunt nemen om vogels zoals de huismus en de gierzwaluw maar ook andere soorten te helpen. U krijgt een digitaal advies op maat via de e-mail opgestuurd.

Factsheets

Hier zijn factsheets te downloaden over tien vogelsoorten die u tegen kunt komen in de stad en uw eigen tuin. In de factsheets staat op een overzichtelijke manier aangegeven wat u voor deze vogelsoorten kunt doen om ze te helpen. Alle maatregelen zijn eenvoudig uitvoerbaar en dragen direct bij aan een prettigere leefomgeving in uw stad of dorp!

Ook ’n vogelvriendelijke tuin?

De Tuinvogelconsulenten van Vogelbescherming adviseren tegen een klein bedrag (leden krijgen korting) hoe je tuin vogelvriendelijk kan worden ingericht. Zelfs op het kleinste lapje is er van alles mogelijk.

Vind een tuinvogelconsulent in de buurt

Mijn tuin een vogelparadijs

Word jij ook zo blij van vogels in je tuin of op je balkon? Hang je wel eens een vetbolletje voor ze op? Je kunt nog meer doen. Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in jouw buurt leven en hoe je deze vogels kunt helpen.

Postcode Vogelcheck