Navigatie overslaan
Alle berichten

Zeer zeldzame roodborstlijster in duinen bij Heemskerk

Geplaatst op 28 april 2014

Vogelaar Lonnie Bregman ontdekte gisteren, zondag 27 april 2014, een roodborstlijster. Dit is de eerste waarneming van deze Noord-Amerikaanse vogelsoort in Nederland. De vogel trok honderden liefhebbers naar het Noordhollands Duinreservaat. Met wat moeite en geduld kon de roodborstlijster prachtig worden waargenomen.

Vogelaar Lonnie Bregman geloofde zijn ogen niet toen hij gisteren een roodborstlijster ontdekte. Hij kon de vogel, die optrok met enkele beflijsters, na twintig zenuwslopende minuten overtuigend fotograferen. Hierna verspreidde het nieuws zicht razendsnel via het alertsysteem van Dutch Birding, waarna het nieuws zich snel verspreidde. Tot vlak voor donker kon de roodborstlijster door honderden vogelliefhebbers worden gezien. Het betreft een jong mannetje.

In Europa is de roodborstlijster uiterst zeldzaam; hij wordt nog het meest in herfst en winter waargenomen. Hij is nog het vaakst in Groot-Brittannië en Ierland gezien, meer dan dertig maal. De soort werd al langer verwacht in Nederland. De roodborstlijster is de 513e Nederlandse vogelsoort.
De roodborstlijster Turdus migratorius is de Noord-Amerikaanse equivalent van de merel. Hij komt in Noord-Amerika overal in parken en tuinen voor en is populair door de zang. De rode borst deed de eerste immigranten uit Europa denken aan het roodborstje, waardoor de soort American Robin heet.