Navigatie overslaan
Aalscholver Alle berichten

Winternummer in de maak

Geplaatst op 18 oktober 2016

Maandelijks vertelt hoofdredacteur Hans Peeters hoe ver we zijn met het maken van het nieuwe nummer van VOGELS. Hij laat zien hoe het er bij de redactie aan toegaat. Met vallen en opstaan, struikelend, hardop lachend en altijd met heel veel plezier.

We zijn al weer druk bezig met het winternummer en afgelopen week kwam de eerste proef van de vormgever. Altijd een leuk moment, want na weken schrijven en foto’s zoeken krijg je dan het gevoel dat het een blad gaat worden. Behalve ontbrekende teksten, moeten andere hiaten ingevuld worden en wordt er nog eens kritisch naar de foto’s gekeken. Een beeld moet ook bij de sfeer en kleurverdeling van het gehele tijdschrift passen. Soms ontstaat er nog een discussie met de eindredacteur over een bepaalde kop boven een artikel. Zouden we misschien toch niet beter zus of zo…

De mooiste voorplaat

Bij het kiezen van de voorplaat letten we vooral op het seizoen en of er ‘oogcontact’ is met de vogel op de foto. Voor het winternummer zoeken we naar een sfeer van ijs en sneeuw en liefst met rood. Het wordt per slot van rekening Kerst. Deze keer hadden we de luxe – of het probleem zo u wilt – dat we wel acht geschikte voorplaatfoto’s hadden. Zes vielen al snel af. Te donker, te rommelige achtergrond en plaats je alleen de kop van een roodborst, dan wordt het al gauw een klein monster. Uiteindelijk bleven er twee over. Een putter in de sneeuw en twee ringmussen. Welke het gaat worden houden we nog even als verrassing.

Cover vogels Cover vogels

Helemaal niet Raak

Bij de miniposter in het midden van het blad, letten we ook op een aantal zaken. Er moet actie in zitten, herinnert u zich nog de opvliegende visarend in het vorige nummer? Of het moet sowieso een heel bijzonder beeld zijn en passen in de tijd van het jaar. We dachten een geweldig sfeervolle foto van wilde zwanen op het water te hebben gevonden. Een moordplaat! Tot Janneke onze vormgeefster met de opmerking kwam: “Het gehele nummer is al wat wit en grijs. We hebben kleur nodig!”

Jammer dan. Zwanen er uit en een foto met veel meer kleur erin. U gaat het zien.

Zwanen Zwanen

26 voorstellen, 7 onderwerpen

Donderdag hadden we ook de redactievergadering in Zeist voor nummer 1 van 2017. Altijd fijn om met freelance-redactieleden en vaste medewerkers van Vogelbescherming bij elkaar te zijn. Het klikt erg goed onder elkaar, terwijl we wel kritisch naar elkaar zijn als het om VOGELS gaat.

Belangrijk agendapunt is het kiezen van onderwerpen voor het nieuwe nummer. Ons probleem is dat we nooit te weinig ideeën hebben. Ditmaal was het wel heel erg. Er kwamen 26 voorstellen op tafel, terwijl we na de vaste rubrieken en advertenties nog 26 vrije pagina’s in te vullen hebben.

Dat gaat dus niet werken. Na boeiende discussies, bleven er 7 onderwerpen over die we verder uitwerken. Hoogtepunt van elke redactievergadering is de lunch. Tijdens het vergaderen eten we een broodje van Het Broodlokaal in Zeist. Zij hebben onbetwist de lekkerste boterhammen in onze regio, daar zijn we het als redactie wél roerend over eens.

Proefnummer ontvangen?

Kent u Vogels nog niet? Dan kunt u hier een proefnummer aanvragen. Op deze pagina vindt u bovendien een impressie van het laatste nummer. Elk lid van Vogelbescherming krijgt Vogels 5x per jaar thuis gestuurd.