Navigatie overslaan
Alle berichten

Winnaar Landelijke prijs Agrarisch Natuurbeheer 2014 bekend: Stichting Landschap Bakel Gemert

Geplaatst op 8 april 2014

De Stichting Landschap Bakel Gemert heeft met hun project ‘Samen bereik je meer (biodiversiteit!)’ de Bronzen Grutto 2014 gewonnen. Deze jaarlijkse pluim van Vogelbescherming Nederland is vanmiddag uitgereikt tijdens de Landelijke Dag voor Agrarische Natuurverenigingen in Nijkerk.

Door slim koppelen van financieringsbronnen wist Stichting Landschap Bakel Gemert het aantal ha graanakkers en akkerranden in dit landbouwgebied in één jaar te verdubbelen naar 25 ha. Voor de financiering richt de stichting zich niet op landbouwsubsidies; men ziet door samenwerking met lokale middenstanders zelfs perspectief voor een streekproduct met bijbehorende promotieverpakking. Het motto van de stichting valt volgens de jury goed te halen uit deze zin uit hun inzending: “Vind boeren en burgers die biodiversiteit belangrijk vinden, zet een goede bak koffie en ga aan de slag.”

De jury, die bestond uit Jandirk Kievit (Bestuurslid Vogelbescherming Nederland), Bas Arts (Hoogleraar Bos- en natuurbeleid aan de WUR) en voorzitter Walter Kooy (Projectdirecteur Stichting Collectief Agrarisch Natuurbeheer), loofde de leefgebiedenbenadering en het gedegen businessplan van het project.

Natuurakkers vol leven

Als resultaat van de inspanningen van De Stichting Landschap Bakel Gemert gonzen de akkers van het leven. “Een eldorado voor hommels, bijen, zweefvliegen en natuurlijk ook vogels. De kronen op het werk zijn veldleeuwerik, geelgors, grauwe klauwier en patrijs”, aldus SLBG.

De prijs werd vanmiddag tijdens de Landelijke Dag voor Agrarische Natuurverenigingen in Nijkerk namens Vogelbescherming uitgereikt door juryvoorzitter Walter Kooy en Jandirk Kievit. Naast een geldbedrag van € 1000,- ontving De Stichting Landschap Bakel Gemert de 'Bronzen Grutto' wisseltrofee.