Navigatie overslaan
koekoek  / Shutterstock Alle berichten

Wie scoort de eerste koekoek?

Geplaatst op 21 maart 2017

In dit ‘Jaar van de Koekoek’ wachten we met smart op de eerste koekoek aan de horizon. Het voorjaar begint namelijk pas echt als de koekoeken in het land zijn. Maar wie ziet de eerste koekoek van 2017? Dit jaar wint de eerste waarnemer een mooie prijs.

In 2011 werd de eerste koekoek in Nederland gemeld op Waarneming.nl op 25 maart. In 2015 op 4 april. En vorig jaar op 27 maart. Steevast ligt de eerste waarneming rond 1 april. Dit jaar maken Sovon Vogelonderzoek Nederland, Waarneming.nl en Vogelbescherming Nederland er vanwege het Jaar van de Koekoek een wedstrijd van. Wie ziet de eerste koekoek?!

De waarnemer die de eerste koekoek meldt op Waarneming.nl, krijgt dit jaar van ons een prachtige prijs: het fenomenale kijk- en leesboek ‘Koekoek, beeld van een onverwachte gast’ van Oldrich Mikulica. Een aanwinst in de boekenkast van elke vogelaar en een must voor liefhebbers van de koekoek. Dus doe mee in de zoektocht naar de eerste koekoek en maak kans op dit fraaie boek.

Foto of geluidsopname als bewijs

Maar we maken het je niet gemakkelijk. Met alleen een melding op Waarneming.nl ben je er niet. Het moet een door foto of geluidsopname bevestigde waarneming zijn. En dat valt bij een koekoek lang niet altijd mee. Kijk bij het onderstaande staatje maar eens naar de eerste geclaimde waarneming van een koekoek op Waarneming.nl en de eerste bevestigde waarneming met foto of geluid. Daar zit soms meer dan een week tussen.

Hoe dan ook: een deskundige jury van medewerkers van Sovon, Waarneming.nl en Vogelbescherming zal alle waarnemingen toetsen, de foto’s en geluidopnames onder de loep leggen en een winnaar uitroepen. Koekoeken, komt u maar!

Eerste koekoeken gemeld op Waarneming.nl 2011-2016

Eerste geclaimde waarneming Eerste waarneming met bewijs
2011       25 maart 8 april (met foto)
2012 25 maart 6 april (met foto)
2013 5 april 13 april (met foto)
2014 30 maart 4 april (met geluidsopname)
2015 4 april 10 april (met foto)
2016 27 maart 3 april (met geluidsopname)

(Bron: Waarneming.nl)

Wanneer denk jij dat de eerste Koekoek zich meldt?

Je maakt ook nog op een andere manier kans op dit boek. Doe een gok wanneer de eerste Koekoek zich officieel meldt. Degene die er het dichtstbij zit, ontvangt eveneens een boek!

De koekoek

Wetenschapper Nick Davies onthult in 'De koekoek' hoe de koekoek zijn soortgenoten beduvelt. Het leest als een thriller en is tevens een fascinerende studie over een uitzonderlijke vogel. Steun het werk van Vogelbescherming en

bestel 'De koekoek'

Blijf op de hoogte

Elke maand de beste artikelen van deze site in uw mailbox? Inclusief tuintips, mooie vogelfoto's, het herkennen van vogels en het laatste relevante nieuws over vogels beschermen.
Mis niks met Vogels Digitaal!

aanmelden Vogels Digitaal