Navigatie overslaan
Lepelbekstrandloper / BuitenBeeld - Chris Schenk Alle berichten

'Wereldrecord vogels kijken' verbroken... en nog een keer!

Geplaatst op 11 november 2016

De Nederlandse vogelaar Arjan Dwarshuis is dit jaar begonnen aan een poging om het wereldrecord van zoveel mogelijk vogelsoorten zien in één jaar te verbreken. Het ‘oude’ record staat op naam van een Amerikaanse vogelaar en dateert (pas) van 2015, en bedraagt 6.042 soorten. Arjan vraagt hiermee aandacht voor het uitsterven van vogelsoorten. En… het is gelukt! Zelfs twee keer.

Fondsenwerving bedreigde soorten

Natuurlijk gaat het Arjan Dwarshuis om de eer, maar deze recordpoging heeft een serieuze ondertoon. Want met zijn zogenaamde Big Year vraagt Dwarshuis ook aandacht voor ’s werelds bedreigde vogels en zamelt hij geld in voor het Preventing Extinctions Programme (PEP) van BirdLife International. Alle beetjes helpen, en een bijdrage leveren kan via deze website.  Namens Arjan Dwarshuis en de vogels, bedankt!

De wonderbaarlijke reis

Tot nu toe heeft Arjan tijdens zijn wonderbaarlijke reis 5 continenten en 32 landen bezocht, en hoe vogelrijker een land hoe langer hij er rondreist. Vooral in Zuid-Amerika bracht hij veel tijd door, want het is het continent met de grootste verscheidenheid aan soorten.

Opvallend is overigens dat afgelopen 1 januari nog steeds de dag is waarop hij de meeste soorten zag: en dat was notabene in Nederland! Tijdens zijn rondreizen gaat hij meestal met lokale gidsen op pad, ook vaak in gezelschap van Nederlandse vogelmaten. Veel tijd om te relaxen heeft Arjan hierbij niet en zijn weblog geeft een leuke inkijk in wat er zoal bij komt kijken: hij beschrijft – naast de vele, bijzondere vogels die hij tegenkomt – ook de logistiek (niet alles verloopt vlekkeloos!), de vaak prachtige gebieden waar hij komt, als ook zijn eigen bespiegelingen op wat ‘wij’ de wereld om ons heen aandoen.

Arjan Dwarshuis Arjan Dwarshuis

Verschillende records

Momenteel bevindt Arjan zich in Costa Rica. Maar had hij niet al het record verbroken? Ja klopt… alleen, er bestaan meerdere lijsten van alle vogelsoorten van de wereld. Arjan volgt de lijst van het Internationaal Ornithologisch Congres (IOC) en het bestaande record is volgens die systematiek dus 6.042 soorten.

De recordhouder uit 2015, Noah Strycker, volgde echter de wereldlijst van Clements en dan staat het record op 6.119. Dat laatste record is dus ook gesneuveld intussen. En hij heeft nog bijna anderhalve maand om het wat verder aan te scherpen. Wij zullen zijn avonturen blijven volgen en hopelijk kan hij het PEP een verdere boost geven!

Kijk hier voor de meest actuele stand van zaken (volgens de IOC-lijst dan).