Navigatie overslaan
Grutto / Nature in Stock - Marcel van Kammen Alle berichten

Welkom bij het Welkom Grutto Weekend

Geplaatst op 15 maart 2017

Grutto / Elwin van der Kolk Grutto / Elwin van der Kolk
In 2015 koos Nederland de grutto tot Nationale Vogel in een door VARA’s Vroege Vogels en Vogelbescherming georganiseerde verkiezing. En terecht, want als er een vogel is die bij Nederland hoort en die van ons land afhankelijk is, dan is het wel de grutto.

Pijnlijk genoeg gaat het steeds slechter met de grutto in ons land, net als met andere weidevogels. Vogelbescherming doet er alles aan de weidevogels te redden. Lees er hier meer over.

In deze tijd van het jaar komt de grutto na een lange winter in West-Afrika via Spanje en Portugal terug in ons land, na een reis van zo’n 4900 kilometer. Om dat te vieren verwelkomen we op 18 en 19 maart de grutto met een speciaal Welkom Grutto Weekend. 

Mee op excursie!

Als de grutto’s terugkomen in Nederland uit zuidelijke streken, gaan ze eerst naar ondergelopen weilanden en ondiepe plassen. Daar eten ze zoveel mogelijk wurmen en andere kleine diertjes om vervolgens wel doorvoed door te vliegen naar de weilanden om te broeden. Dit weekend vinden er excursies plaats naar de plekken waar je meerdere, soms hele grote groepen, grutto’s druk ziet eten: een prachtig gezicht.

Wilt u mee met een excursie, kijk dan hier. Op een aantal plekken is het een vrije inloop, voor andere excursies moet u zich opgeven. Wees er snel bij, ze zijn zo vol.

Groepsfoto Gouden Grutto boeren Groepsfoto Gouden Grutto boeren

Verkiezing Gouden Grutto Award 2017

Alleen door samenwerking met boeren kunnen we de grutto en andere weidevogels redden. Gelukkig groeit het aantal boeren dat zich in wil zetten voor de natuur op hun land en dus ook voor de weidevogels. Met de Gouden Grutto Award 2017 zet Vogelbescherming deze boeren in het zonnetje. Kies hier uw favoriete boer.

Eet en drink voor de grutto

In de supermarkt en in de speciaalzaak kunt u zuivel kopen van boeren die zich extra inspannen voor weidevogels. Zo steunt u deze boeren en daarmee de vogels.

Het gaat bijvoorbeeld om Weide Weelde, gangbare zuivelproducten als melk, kwark en yoghurt die in veel supermarkten te koop zijn.

Een bijzondere kaas is Red de Rijke Weide-kaas van biologische melkveehouderij Pelleboer. Van elke kilo kaas gaat een euro rechtstreeks naar extra goed weidevogelbeheer.

Naast deze voorbeelden is er nog meer verkrijgbaar, zoals Terschellinger kaas en de lekkere Wilde Weide-kaas. Op deze pagina leest u meer over alle producten

Nieuw in het schap!

Vanaf dit weekend komen er nieuwe biologische zuivelproducten in het schap. Houd onze website in de gaten voor het laatste nieuws.

Vroege Vogels

VARA’s Vroege Vogels NPO radio 1, besteedt zondag 19 maart extra veel aandacht aan het wel en wee van de grutto. Live vanaf het Landje van Geijsel, vlakbij Amsterdam. Dit ondergelopen weilandje vlakbij de snelweg is een van de beste plekken van Nederland om teruggekomen grutto’s te bekijken. Luister van 7.00 tot 10.00 uur naar Vroege Vogels.

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de beste artikelen van deze site via email. Tuintips, mooie vogels, columns, nieuws over Vogelbescherming en vogels beschermen.

Aanmelden Vogels Digitaal

Magazine Slimme Vogels

Veel boeren zorgen voor rijke weides en akkers vol bloemen, vlinders en vogels. In dit magazine, Slimme Vogels, vertelt een aantal boeren hoe zij dat doen, een rendabel bedrijf combineren met de
zorg voor natuur.

Bekijk het magazine