Navigatie overslaan
Pimpelmees / Shutterstock Alle berichten

We gaan vogels tellen met de Nationale Tuinvogeltelling!

Geplaatst op 23 januari 2018

Jaarlijks tellen tienduizenden mensen de vogels in hun tuin, allemaal tegelijk in één weekend, al 15 jaar lang. De Nationale Tuinvogeltelling van Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek is in die 15 jaar tijd uitgegroeid tot het grootste citizen science-onderzoek van Nederland. Komend weekend, zaterdag 27 en zondag 28 januari, is het weer zo ver: we gaan tuinvogels tellen met de 15de Nationale Tuinvogeltelling.

Meedoen is gemakkelijk

Meedoen met de Nationale Tuinvogeltelling is simpel: een half uurtje lang tel je de vogels in de tuin en de resultaten meld je op www.tuinvogeltelling.nl. Moeite met het herkennen van vogels? Op Tuinvogeltelling.nl staat ook een overzicht van de meest voorkomende vogels mét tips om ze uit elkaar te houden. Of download de gratis app Tuinvogels waarmee het herkennen van de vogels heel eenvoudig is. In het weekend zelf is Vogelbescherming via Twitter, Facebook, mail en telefoon (030-6937799) bereikbaar voor het stellen van vragen.

Pimpelmees en koolmees / Shutterstock Pimpelmees en koolmees / Shutterstock

Hoe vergaat het merel en spreeuw?

De Top 3 bestond vorig jaar uit huismus, koolmees en merel. Maar zal de merel die plek vast weten te houden? Afgelopen zomer hield het usutu-virus behoorlijk huis onder de Nederlandse merels. Zullen de gevolgen daarvan zichtbaar zijn in onze tuinen? En maakt de spreeuw zijn comeback in de Top 10? Bij de eerste Tuinvogeltelling in 2003 stond de spreeuw nog fier op de derde plaats. Sindsdien gaat de vogel hard achteruit. Vorig jaar haalde de spreeuw nog net de Top 10. Gaat ie dat dit jaar weer redden?

Pestvogel / Elwin van der Kolk Pestvogel / Elwin van der Kolk

Liefde van vogels gaat door de maag

Wie voert trekt de vogels naar zijn tuin. De liefde van vogels gaat door de maag. Zeker als het koud is, heeft een vetbol, een zadensilo, een pot vogelpindakaas of gewoon een appel een enorme aantrekkingskracht op vogels. Dat hebben we in de afgelopen 15 jaar heel duidelijk aan de telgegevens gezien. Bijvoorbeeld tijdens de strenge winter van 2013 werden tijdens de Tuinvogeltelling recordaantallen grote bonte spechten en vinken in tuinen geteld, wel twee keer zoveel als gebruikelijk.

De kans op zeldzame vogels maakt de tuinvogeltelling extra spannend. Elk jaar worden er weer leuke vogels ontdekt tijdens de Tuinvogeltelling. Van keepen en appelvinken tot middelste bonte spechten en pestvogels. En wie weet zien we de huidige invasie van barmsijzen ook terug in de resultaten.

De Nationale Tuinvogeltelling van Vogelbescherming Nederland vindt dit jaar plaats op zaterdag 27 en zondag 28 januari 2018. Op vrijdag 26 januari geven de scholen van Nederland hun tuinvogeltelling door.