Navigatie overslaan
IJsvogel Leplaarplassen / Harry Jamont Alle berichten

Vogels fotograferen is een genot

Geplaatst op 9 november 2018

Hoe fotografeer je nu een kleine vogel, die zo snel vliegt als deze ijsvogel op de foto van de maand? Harry Jamont maakte hem en legt het stap voor stap uit. Wat hij iedereen mee wil geven: “Om vogels te fotograferen hoef je niet ver weg te gaan. In je eigen omgeving en zelfs in je eigen tuin zijn er fraaie exemplaren te fotograferen. Maak je tuin vogelvriendelijk en je kan echt dagelijks genieten.”

Bent u een fanatieke vogelfotograaf? En bent u ook vogelaar?

Je leert in de loop der jaren wel het een en ander over de soorten en het gedrag van vogels, maar dat maakt je nog geen vogelaar. En of ik een fanatieke vogelfotograaf ben?....... Laat ik het zo zeggen, ik maak graag mooie plaatjes maar daar moet niet alles voor wijken. Ik vind het wel belangrijk dat er geen verstoring plaats vindt.

Wat is uw meest bijzondere ervaring bij het fotograferen van vogels?

Vogels fotograferen is iedere keer weer mooi en het is altijd een genot om de tijd te hebben om in de vrije natuur rond te lopen en foto’s te mogen maken. Ik geniet als ik thuis kom met fraaie platen van bijvoorbeeld 7 ijsvogels op 1 plaat of een zeearend in de polder. Maar ook een fraai vliegbeeld van een vinkje kan ik waarderen.

Maar ook een fraai vliegbeeld van een vinkje kan ik waarderen.

Buizerd / Harry Jamont Van deze buizerd mocht ik een fraaie serie maken. Het weer en de vogel wilden hier aan meewerken zoals je kan zien Buizerd / Harry Jamont

Heeft u iets speciaals met ijsvogels? Of heeft u een andere favoriete vogel?

Ik vind de ijsvogel een mooie vogel, maar ik heb er niets speciaals mee. Ik heb wel een zwak voor roofvogels, maar ook daar zit geen echte favoriet bij.

Harry Jamont Harry Jamont

Gaat u vaak op pad om te fotograferen?

Vier jaar geleden ben ik met prepensioen gegaan en dat gaf me de mogelijkheid om bijna dagelijks op pad te gaan, ik ervaar dat als een groot voorrecht en geniet er met volle teugen van. Daarvoor ging ik op mijn vrije dagen zoals de meeste mensen.

Ten slotte: hoe fotografeert u eigenlijk zo’n kleine, vliegende vogel?

Deze foto van de ijsvogel is gemaakt bij de Lepelaarsplassen vanuit een (niet-commerciële) hut. Om een kleine vogel op snelheid te fotograferen, heb je een hoge sluitertijd nodig en is het zinvol om het diafragma hoog te hebben (scherpte/diepte) en een zo laag mogelijke ISO. De ISO-waarde bepaalt namelijk de lichtgevoeligheid van de sensor. Als daarnaast ook het weer helder is, kan je dit soort foto’s maken. Met de hoge sluitertijd bevries je de vogel (alles scherp) maar soms gebruik je ook juist een lagere sluitertijd om beweging in de vleugels te krijgen.

Help met je mooiste vogelfoto

Help ons met mooi beeldmateriaal het enthousiasme voor vogels te vergroten. Wij maken een selectie en we zetten de mooiste foto's online. Uit deze foto's kiezen we elke maand de allermooiste.

Bekijk de galerij en doe mee

Online cursus Vogels van Nederland

In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je in 10 vogellessen veel bekende vogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt direct de eerste vogelles per mail.

Inschrijven gratis cursus