Navigatie overslaan
Kuifeend / Jan Nijendijk - Saxifraga Alle berichten

Vogelgriep in Nederland

Geplaatst op 11 november 2016

De vogelgriep is weer in Nederland opgedoken. In Noord Holland zijn zo’n 60 dode watervogels aangetroffen, het betreft futen en kuifeenden. De vogels bleken besmet te zijn met H5N8, de zeer besmettelijke variant van vogelgriep.

Vogelgriep is de verzamelnaam van alle griepvirussen die vogels onder de leden kunnen hebben. De variant H5N8 is zeer besmettelijk en vaak dodelijk voor pluimvee. Vogelgriep is geen bijzonder fenomeen onder wilde (water)vogels. Vooral watervogels zoals eenden dragen een variant van vogelgriep met zich mee. De meeste wilde vogels bouwen een natuurlijke resistentie op en in tegenstelling tot het pluimvee worden ze vaak niet ziek.

Dode (water)vogel gevonden?

Om de verspreiding van vogelgriep goed te kunnen monitoren is het belangrijk dat dode vogels gemeld worden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en Sovon Vogelonderzoek Nederland vragen daarom het volgende:

  • Tref je meerdere dode watervogels (3 of meer) aan op een zelfde plaats vindt, neem dan direct contact op met de NVWA (045 – 546 31 88). Om een goed beeld te krijgen van de sterfte in Nederland, verzoeken wij je om deze dieren ook te melden via DWHC en/of Sovon en bij opmerking aan te geven dat je contact hebt gehad met de NVWA.
  • Tref je één of twee dode (water)vogels, dan kunnen deze gemeld worden bij DWHC of via www.sovon.nl/dodevogels.