Navigatie overslaan
Alle berichten

Vogelbescherming roept op tot onafhankelijk onderzoek vliegveld Lelystad

Geplaatst op 13 maart 2015

Vogelbescherming Nederland heeft staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu in een brief opgeroepen onafhankelijk onderzoek te laten uitvoeren naar de uitbreiding van vliegveld Lelystad. Vogelbescherming maakt zich grote zorgen over de besluitvorming rond de uitbreiding. De uitbreiding is gebaseerd op een literatuurstudie en verouderde gegevens. Een situatie die veel doet denken aan de besluitvorming rond de gaswinning in Groningen.

In het radioprogramma Vroege Vogels van de VARA maakte Vogelbescherming Nederland bekend een brief gestuurd te hebben aan staatssecretaris Mansveld. Alhoewel de vergelijkingen niet één op één op gaan, zijn er veel parallellen te trekken met de besluitvorming rond de gaswinning in Groningen. Een zorgwekkende situatie, vindt Vogelbescherming.

Lelystad Airport ligt namelijk in een gebied dat enorm vogelrijk is. De Oostvaardersplassen, bekend van de Nieuwe Wildernis, ligt op nog geen 6 kilometer afstand. Maar ook de Lepelaarsplassen, Veluwerandmeren en Markermeer liggen om de hoek. Al deze gebieden zijn beschermde natuurgebieden.

Beschermde natuurgebieden met juridische verplichtingen

Vogelbescherming schrijft in de : “Wat gaat er gebeuren als straks blijkt dat de papieren werkelijkheid …niet overeenkomt met de praktijk en de vliegveiligheid in het geding raakt? Wordt er dan teruggegrepen op de rigoureuze methodes zoals ze rondom Schiphol worden toegepast? … Rondom Lelystad Airport kunnen deze maatregelen niet worden uitgevoerd vanwege de internationale verantwoordelijkheid die Nederland heeft voor de beschermde natuurgebieden in de nabije omgeving en de daarbij behorende juridische verplichtingen.”

Vogelbescherming roept de staatssecretaris daarom op tot onafhankelijk en gedegen onderzoek naar het aantal vogelbewegingen in relatie tot de vliegveiligheid voordat zij een beslissing neemt.