Navigatie overslaan
Blockbirds Alle berichten

Vierkanten vogels

Geplaatst op 7 oktober 2019

Kent u ze al, de BLOCBIRDS? Studio 212 Fahrenheit sleepte intussen voor dit kunstproject verschillende ontwerpprijzen en nominaties in de wacht. Een reeks vogels is teruggebracht tot vierkanten grafische composities. Ondanks deze ‘deconstructie’ zijn ze vaak verrassend goed te herkennen.

Het Groningse ontwerpbureau Studio 212 Fahrenheit heeft de schoonheid van vogels vastgelegd in 25 grafische composities van 25 vogels. De composities zijn tot stand gekomen met enkel het gebruik van vierhoekige vlakken. Dit zeggen de ontwerpers erover: “BLOCBIRDS gaat over de verborgen schoonheid van vogels om ons heen, die voor velen van ons onbekend is. Pas als je echt gaat kijken zie je het. Het percentage kleur, de verhoudingen ten opzichte van elkaar en de plaatsing van de kleuren geeft iedere vogelsoort z'n unieke kenmerkende uniform. We hoeven alleen maar te kijken en te genieten. Moeder Natuur doet de rest.”

Tussen die 25 vogels bevinden zich fraai gekleurde soorten zoals bijeneter en ijsvogel, maar ook een kauw blijkt uitstekend te ‘verblocen’. Om verhoudingen tussen de kleurvlakken goed te krijgen zijn ontwerpers Albert Buring en Paul Mulder veel aan het schetsen geweest, ook al oogt het resultaat misschien eenvoudig, meldden ze eerder naar aanleiding van een expositie van de BLOCBIRDS.

Vogeluniformen

Oog hebben voor vogels ontstond bij Paul Mulder geleidelijk. Eerst was er een vakantie naar Frankrijk met een ornitholoog, daarna ontdekte hij ook in zijn eigen tuin en omgeving de vogels. Als ontwerper trokken de kleurencombinaties van de veren en de perfecte verhoudingen tussen de kleuren zijn aandacht. Samen met Albert Buring transformeerde hij deze ‘vogeluniformen’ uiteindelijk naar de aansprekende BLOCBIRDS, die intussen ook in het buitenland gretig aftrek vinden en menige ontwerpprijs in de wacht sleepte, zoals de Red Dot Award.

Bestellen

Wilt u ook een BLOCKBIRD ophangen, of cadeau doen aan een vogelaar? U kunt ze bestellen via blocbirds.nl

Zo helpt u ook Vogelbescherming Nederland, wij krijgen 10% van de opbrengst om vogels te beschermen.

Aanbiedingen in de webshop

Neem voor de beste aanbiedingen op vogelgebied een kijkje in onze webshop. Van metalbird tot mok, van kinderboek tot kijker. Leden krijgen veel extra voordeel.

Aanbiedingen in de webshop

Online cursus Vogels van Nederland

In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je in 10 vogellessen veel bekende vogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt direct de eerste vogelles per mail.

Inschrijven gratis cursus