Navigatie overslaan
Kuifmezen / Hemmie Verbeek Alle berichten

Twinning is winning, twee kuifmezen

Geplaatst op 9 januari 2023

Hemmie Verbeek maakte de Foto van de maand december. Kuifmezen vindt hij leuk, maar "wanneer ik een roofvogel zie verschijnen schiet mijn adrenaline omhoog en hou ik mijn adem in en schiet ik er op los, figuurlijk". 

Hemmie Verbeek is 37 jaar en trotse vader van twee dochters. "Ik heb een knappe vrouw die mij steunt in mijn nieuwe en vooral dure hobby. Twee jaar geleden ben ik begonnen om mijn foto's online te plaatsen op Instagram (h3mm3rphotos) waarbij ik inmiddels een hoop nieuwe mede-fotografen heb leren kennen."

Hemmie Verbeek Hemmie Verbeek

Kun je iets meer vertellen over hoe en waar je de foto hebt gemaakt?

“De foto is gemaakt in een vogelhut van Han Bouwmeester in het mooie Lemelerberg, ruim 163 kilometer van huis maar zeker de moeite waard. Als je in een vogelhut zit kom je erg dicht bij vogels in de buurt zonder de vogels te verstoren. De eerste keer dat ik een vogelhut bezocht kwam ik met ruim 5000 foto's thuis en was ik verkocht! sindsdien probeer ik maandelijks wel een fotohut te bezoeken en dan het liefst in verschillende omgevingen.”

Heb je iets speciaals met kuifmezen?

“Ik heb niet iets speciaals met kuifmezen, wel vind ik het een erg leuke verschijning met dat leuke en sprekend kuifje.”

Wat is je favoriete vogel?

“Ik heb niet specifiek een favoriete vogel, maar mijn grootste passie zijn toch wel de roofvogels. De roofvogel is zo’n indrukwekkende vogel met vaak heel sprekende ogen. Verschijnt er een sperwer of havik dan kun je letterlijk de spanning voelen, alle kleine vogels gaan tekeer en waarschuwen elkaar voor gevaar.”

“Wanneer ik zelf een roofvogel zie verschijnen schiet mijn adrenaline omhoog en hou ik mijn adem in en schiet ik er op los (figuurlijk 😄) Verdwijnt de roofvogel weer uit beeld dan kijk ik direct op het schermpje van mijn camera of er wat leuks tussen zit. De sperwer en juveniele havik springen er voor mij uit.”

Havik / Hemmie Verbeek Havik / Hemmie Verbeek

Fotografeer je al lang? Hoe is je passie voor vogelfotografie ontstaan?

“Een kleine twee jaar geleden ben ik echt begonnen met vogelfotografie, dus nog niet erg lang. De passie is begonnen door mijn vader. Als kind vertelde hij mij altijd al in de auto wat hij dan zag qua vogels en kon mij er dan alles over vertellen. Zo hoor ik hem nog steeds roepen; kijk dan. Kijk, kijk, kijk!! Een biddende torenvalk! Toen ik net begon met fotograferen en ik mijn eerste zoomlens had aangeschaft was mijn eerste doel om een torenvalk te fotograferen; dit is ook gelukt.”

Focus je je alleen op vogels of fotografeer je ook andere dieren of dingen?

“Voor nu ligt de focus vooral op vogels, maar andere dieren uit de natuur vind ik ook ontzettend mooi om vast te leggen.”

Torenvalk / Hemmie Verbeek Torenvalk / Hemmie Verbeek

Wat is je meest bijzondere ervaring bij het fotograferen van vogels?

“In twee jaar heb ik veel bijzondere momenten meegemaakt, maar in het bijzonder was dat wel het moment waarbij er een torenvalk op mijn auto zat voor ons huis. Wij wonen in een vrije drukke straat met veel verkeer en kinderen en ik keek naar buiten en zag ineens een torenvalk op mijn auto zitten, ik vloog terug naar binnen om mijn camera te pakken en snelde naar buiten om hem op de plaat te zetten.”

“Daarnaast toch ook wel de jonge havik, voor mijn neus zeker een half uur badderend en ruim een half uur geposeerd langs de waterkant. Dit vind ik toch zo'n bijzonder, machtig mooie verschijning.”

Ben je ook vogelaar?

“Niet zozeer een vogelaar, maar ik leer elke dag wel wat nieuws.”

Ga je vaak op pad om te fotograferen?

“Ik ga met regelmaat in de omgeving op pad, in het bijzonder de plaats Bentwoud. Dit ligt op 15 minuten afstand van huis, dus ideaal om na werk even langs te rijden en mijn hoofd leeg te maken. Inmiddels ken ik de omgeving goed en neem ik mijn negenjarige dochter graag mee. Zij is inmiddels ook een beetje besmet geraakt met de passie voor vogelfotografie. Onlangs is ze een aantal keer mee geweest naar een vogelhut. Ze maakt de meest prachtige plaatjes en weet mij van alles over de vogels te vertellen. Als vader maakt mij dit enorm trots. Tot aan haar spreekbeurt aan toe ging het over roofvogels en later wil ze boswachter worden. Op zondag proberen we leuke uitstapjes te maken met het hele gezin.”

Heb je tenslotte een goede vogelfototip?

“Leer je camera goed kennen, oefening baart kunst. Youtube heeft mij de eerste periode erg goed geholpen om de juiste instellingen te vinden. Blijf jezelf uitdagen om dat perfecte plaatje te schieten.”

Help met je mooiste vogelfoto

Help ons met mooi beeldmateriaal het enthousiasme voor vogels te vergroten. Wij maken een selectie en we zetten de mooiste foto's online. Uit deze foto's kiezen we elke maand de allermooiste.

Bekijk de galerij en doe mee

Vogels herkennen

In de webshop van Vogelbescherming vind je alles voor en over vogels. Zoals een vogelgids om ze te herkennen. Bezoek onze winkel in Zeist of onze webshop voor een grote variatie aan de beste vogelgidsen.

Boeken in onze webshop