Navigatie overslaan
Wilde eend / Jelle de Jong Alle berichten

Tel mee in het Jaar van de Wilde Eend

Geplaatst op 13 maart 2020

De eerste eendenkuikens zwemmen al rond. Dat betekent dat het Jaar van de Wilde Eend nu echt van start gaat. Want hoe kan het dat een van onze bekendste watervogels al jarenlang in aantallen achteruit gaat? Help mee met het beantwoorden van deze vraag door kuikens te tellen.

Het is een vertrouwd voorjaarsverschijnsel: een vrouwtjeseend met een rij donzige kuikentjes achter haar aan. De wilde eend is zo gewoon, dat we nauwelijks in de gaten hadden dat het er de laatste decennia langzaam steeds minder werden. Sinds 1990 is al ongeveer 30 procent van onze broedpopulatie verdwenen. Waar dat door komt is niet goed bekend. Die donzige kuikentjes zouden wel eens het antwoord kunnen geven. Er is namelijk weinig bekend over de overleving van kuikens. Worden er wel genoeg volwassen om de populatie in stand te kunnen houden?

Tel mee!

Om antwoord te geven op deze vraag, hebben we informatie nodig over zoveel mogelijk eendenfamilies. We roepen daarom iedereen in het hele land op om vrouwtjeseenden met kuikens te volgen. Tellingen kunnen makkelijk doorgegeven worden met een speciale app die is te vinden op de website kuikenteller.org.

Jaar van de wilde eend Jaar van de wilde eend

Jaar van de Wilde eend

Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland hebben het jaar 2020 uitgeroepen tot het Jaar van de Wilde Eend. We gaan dit jaar uitzoeken wat er precies aan de hand is met deze vogels en hoe we deze algemene soort ook algemeen kunnen houden.

Hopelijk kunnen we eind dit jaar met de gegevens over de getelde kuikens de vertaalslag maken naar de populatieontwikkeling: is de kuikenoverleving inderdaad het probleem voor de wilde eend? En wat kunnen we vervolgens doen om de wilde eend beter te beschermen? Hoe meer mensen aan dit project meedoen, hoe dichter we bij de antwoorden op deze belangrijke vragen komen.

 

Het Jaar van de Wilde Eend wordt mede mogelijk gemaakt door het Jaap van Duijn Vogelfonds en de Stichting Betty Wiegman Fonds.

Blijf op de hoogte

Lees nieuws en de mooiste artikelen op onze site. En ontvang maandelijks een selectie van de beste artikelen in je mail.

Aanmelden Vogelnieuws

Online cursus Vogels van Nederland

In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je in 10 vogellessen veel bekende vogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt direct de eerste vogelles per mail.

Inschrijven gratis cursus