Navigatie overslaan
Sneeuwgors / Ruwan Aluvihare Alle berichten

Sneeuwgors: super cute!

Geplaatst op 4 november 2021

Onlangs fietste ik op de Texelse Waddendijk op zoek naar een groepje fraters. Die vond ik helaas niet, maar wel drie sneeuwgorzen!

Om de sneeuwgorzen te kunnen fotograferen, manoeuvreerde ik bedachtzaam naar een goede positie onderaan de dijk, liggend op de helling met de camera die op mijn linker ellenboog steunt. Hoewel zij zich van mij af bewogen terwijl ik me installeerde, gingen ze rustig door met zaadjes zoeken. Toen ik me stil hield, kwamen zij naderbij, tot enkele meters van mij vandaan.

De omstandigheden waren niet ideaal: de grote zonnekap moest ik van mijn lens halen omdat die te veel wind ving! Maar het licht was prachtig.

Sneeuwgors / Ruwan Aluvihare Sneeuwgors / Ruwan Aluvihare

Summum

Na een uur hield ik het voor gezien en keerde ik terug naar mijn fiets bovenop de dijk. Een meisje dat nieuwsgierig was geworden door mijn gedrag, meldde zich. “Musjes?”, vroeg zij vriendelijk. “Nee joh, sneeuwgorzen!” Ze vroeg of ze mijn foto’s op de camera mocht bekijken. “Jeetje, wat super cute! Zoooo mooi!” Inderdaad! Ze zijn buitengewoon fotogeniek. Je kan ze bovendien observeren op aanraak-afstand terwijl ze hun gang gaan. Wat mij betreft het summum van vogelen.

Ik moest haar alles vertellen over de sneeuwgorzen. Vooral dat zij in zeer onherbergzame gebieden in het verre Noorden broeden en naar Nederland komen om te overwinteren, maakte indruk. Net als het feit dat ze door die verre broedplek ook weinig of geen mensen hebben gezien en dus ook niet erg van ons schrikken. Daarom dacht zij ook dat het musjes waren, want “musjes zijn ook vrij tam”.

Sneeuwgors / Ruwan Aluvihare Sneeuwgors / Ruwan Aluvihare

Cadeautje

Na het foerageren rustten de gorsjes uit de wind achter de keien op het strand. Een fraai tafereel. Zonder duidelijke motief pikten ze af en toe aan de keien, en sprongen ze, ondanks de wind, even erbovenop. Een cadeautje voor de fotograaf! Hoewel ik in de loop der jaren vele mooie foto’s heb kunnen maken van sneeuwgorzen, kan ik een kans om dat opnieuw te doen, nooit laten schieten. Niet alleen vanwege de foto’s, zij zijn gewoon te cute!

Sneeuwgors / Ruwan Aluvihare Sneeuwgors / Ruwan Aluvihare

Vogelboeken en -gidsen

Ben je op zoek naar een goed boek over vogels of de natuur? Vogelbescherming heeft een uitgebreid en gevarieerd aanbod in onze winkel en onze webshop. 

Bestel en help de vogels

Help met je mooiste vogelfoto

Help ons met mooi beeldmateriaal het enthousiasme voor vogels te vergroten. Wij maken een selectie en we zetten de mooiste foto's online. Uit deze foto's kiezen we elke maand de allermooiste.

Bekijk de galerij en doe mee

Gerelateerde items