Navigatie overslaan
Koninklijk Paradijs pimpelmees Aert Schouman Alle berichten

Samenwerking Vogelbescherming Nederland en Dordrechts Museum rond tentoonstelling Een koninklijk paradijs

Geplaatst op 22 november 2016

Vogelbescherming Nederland en het Dordrechts Museum gaan samenwerken rond de tentoonstelling Een koninklijk paradijs - Aert Schouman en de verbeelding van de natuur. Deze omvangrijke expositie is vanaf 19 februari 2017 te zien in Dordrecht. Aert Schouman (1710-1792) is de belangrijkste Nederlandse dierenschilder van de achttiende eeuw. Zijn aquarellen met exotische vogels behoren tot de mooiste die er ooit zijn gemaakt. Schoumans werk is een waar paradijs voor zowel kunst- als vogelliefhebbers.

Het Dordrechts Museum is erg blij met de samenwerking met Vogelbescherming Nederland. Volgens museumdirecteur Peter Schoon ligt deze ook voor de hand. "Schouman had een enorme belangstelling voor flora en fauna. Zijn prachtige werken met vogels zijn tot ver over de landsgrenzen bekend. Zijn werk is niet alleen van kunsthistorisch maar ook van natuurhistorisch belang. In de eeuw van de Verlichting was er grote belangstelling voor de natuur. Met een natuurbeschermingsorganisatie als samenwerkingspartner kunnen we deze interesse naar het heden vertalen."

Meest geliefde onderwerp

Het initiatief voor de samenwerking kwam van het museum. Conservator Sander Paarlberg: "Wij hebben dan wel veel kennis in huis over de schilder, maar we weten als museumorganisatie weinig over zijn meest geliefde onderwerp: vogels." Vogelbescherming Nederland neemt dan ook een deel van de zaalteksten voor hun rekening, waardoor de bezoeker meer te weten komt over de vogels die Schouman heeft geschilderd.

Ontwikkeling van de natuur

Fred Wouters, directeur van Vogelbescherming Nederland: “Het mooie aan deze samenwerking is dat je aan de hand van de schilderijen van Aert Schouman goed kunt zien hoe de natuur zich ontwikkeld heeft van de achttiende eeuw tot nu. Wat in zijn tijd algemeen was, is nu zeldzaam of in Nederland zelfs uitgestorven. Denk aan het korhoen en de griel.”

Vogels in en buiten het museum

Beide partijen organiseren samen allerlei leuke en leerzame activiteiten rond Een koninklijk paradijs zoals lezingen en excursies. Tijdens de Nationale Vogelweek - van 6 tot en met 14 mei 2017 - kun je bijvoorbeeld je bezoek aan het Dordrechts Museum combineren met een stadstour door een vogelgids van Vogelbescherming Nederland.

Andere samenwerkingspartners

Vogelbescherming Nederland is niet de enige organisatie die meewerkt aan deze omvangrijke tentoonstelling die tot en met 17 september 2017 te zien is. De expositie komt ook tot stand dankzij de inbreng van Koninklijke Verzamelingen Den Haag, het RKD - Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis en Rijksmuseum Twenthe. Dankzij samenwerking met het Natuurhistorisch Museum Rotterdam zijn er in de tentoonstelling straks ook veel opgezette vogels te bewonderen.