Navigatie overslaan
Alle berichten

Roofvogels fotograferen: géén circus!

Geplaatst op 28 oktober 2014

Roofvogels behoren tot de mooiste dieren op de wereld. Daar indrukwekkende foto’s van maken is een enorm genoegen. Maar het doel heiligt niet alle middelen.

Er duiken steeds meer mogelijkheden op om roofvogels die door valkeniers worden gehouden, te gebruiken voor fotosessies. Er zijn talloze workshops waar u uw hobby kunt uitleven op dieren in gevangenschap. Vogelbescherming is daar niet gelukkig mee. Zo’n fotosessie verloopt, afhankelijk van de valkenier, voor de vogels óf heel rustig, óf uitermate stressvol. Natuurlijk kunt u onder deze omstandigheden foto’s maken die in het wild gewoon niet mogelijk zijn. Maar hoe exclusief zijn ze? Op internet vind je duizenden van dat soort foto’s.

Wat u aan de vogels die op die fotosessies rondvliegen niet ziet, is de wereld die achter de roofvogelhouderij schuilgaat. Nog altijd worden veel jongen uit nesten van wilde vogels geroofd. Het trainen (africhten) van de vogels gaat er vaak niet erg zachtzinnig aan toe. Showvogels zijn wilde dieren in een circussituatie. Vogelbescherming is principieel tegen het houden van vogels in gevangenschap. We zien veel liever een roofvogel die prachtig in z’n natuurlijke leefgebied is gefotografeerd. Voor vogelfotografen is dat ook een veel grotere uitdaging. Gaat u die aan?

Meer informatie