Navigatie overslaan
Kuifmees / Roberto Hofman Alle berichten

Roberto Hofman maakte de foto van de maand

Geplaatst op 12 september 2017

Roberto Hofman fotografeerde deze kuifmees toen hij nog maar net begonnen was met fotograferen! Een goed voorbeeld, want iedereen kan foto’s uploaden voor de Vogelfotogalerij: kinderen, beginners, professionals en alles er tussenin. Een goeie foto komt op de website en maakt kans om foto van de maand te worden!
Kuifmees / Roberto Hofman Kuifmees / Roberto Hofman

Hoe is deze foto tot stand gekomen?

“Deze kuifmees heb ik geschoten toen ik pas net een half jaartje aan het fotograferen was! Het was vorig jaar december in een vogelhut in Rijssen op de Sallandse Heuvelrug. In zo’n hut heb je over het algemeen veel vogels en een mooie setting. Een prima plek om te oefenen dus.”

Heeft u iets speciaals met kuifmezen?

“Ze zijn gewoon erg fotogeniek met dat koddige kuifje van ze.”

Wat is uw favoriete vogel?

“Een echt favoriete vogel heb ik niet. Ik vind de ijsvogel erg mooi. Maar ook een ‘gewone’ spreeuw in het juiste licht of een grote roofvogel is prachtig. Alleen met meeuwen heb ik (nog) niet zoveel, maar misschien verandert dat als ik er meer vanaf weet.”

 

De vele mooie foto’s die ik op internet zag deden me besluiten een goed fototoestel met een voor vogelfotografie geschikte lens te kopen. Samen met de verrekijker mijn beste aankoop van de afgelopen jaren!

Wat was voor u een bijzondere ervaring bij het fotograferen van vogels?

“Mijn eerste mooie fotoserie van een ijsvogel was een bijzonder moment. Hij bleef wel een uur constant in beeld en was prima te fotograferen. Maar ook de sperwer die in onze achtertuin een heggenmus sloeg of de jagende visarend deze week op Schiermonnikoog waren heel bijzonder. Zeker als dan de foto’s ook nog eens aardig gelukt zijn!”

Roberto Hofman Roberto Hofman Roberto Hofman

Hoe is uw passie voor vogelfotografie ontstaan?

“Begin jaren ’70 logeerde ik regelmatig bij mijn oma in Laag Soeren. Dan was het ’s morgen vroeg eruit om wild te kijken. Dat gevoel is altijd latent aanwezig gebleven en toen ik een jaar of drie geleden behoefte had aan rust, kwam het weer omhoog. Toen heb ik een verrekijker gekocht en twee vogelcursussen gevolgd. En dan op pad, struinend met de Petersons Vogelgids uit 1964 van mijn oma!”

Bent u fanatiek?

“Ik geloof dat ik mezelf een redelijk fanatieke (beginnende) vogelfotograaf mag noemen. Onderweg vanuit mijn werk naar huis rijd ik vaak via Waverhoek of Kockengen om nog even te vogelen. En een vrije vrijdag breng ik graag door in de Oostvaardersplassen, de Amsterdamse Waterleidingduinen of op de Hoge Veluwe.”

Heeft u een goede tip voor anderen?

“De belangrijkste tip die ik als beginner kan geven is om heel veel op pad te gaan en heel veel te fotograferen. Leer van de foto’s die niet naar je zin zijn en probeer het de volgende keer gewoon weer. En vergeet niet te genieten! Het volgen van een vogelcursus en/of een vogelfotografiecursus kan ook heel waardevol zijn. Ik heb aan beiden veel gehad.”

De vogelfotogalerij

Stuur uw mooiste vogelfoto in voor een plek in onze vogelfotogalerij! Elke maand kiest Vogelbescherming er één als foto van de maand. Dank u wel!