Navigatie overslaan
Fitis / Richard Oud (Fotogalerij) Alle berichten

Richard Oud maakte de foto van de maand

Geplaatst op 6 oktober 2017

Hangend over een stenen muurtje en staand tussen de brandnetels maakt Richard Oud deze foto van een fitis. Er was nóg een spectaculair moment waar hij graag een foto van had gemaakt, maar geen enkele fotograaf heeft altijd zijn camera op zak.

“Een week op een camping in Rockcliffe, aan de Schotse zuidwestkust, gaf mooi de gelegenheid om het gedrag van de vogels in de gaten te houden. Op een ochtend verscheen deze fitis, die vooral belangstelling had voor 'iets' tussen de bloemen. Het 'iets' zag ik later pas op de foto.”

Heeft u iets speciaals met de fitis?

"Pas van dichtbij valt het mooie subtiele verenkleed op van deze stoere lichtgewicht trekvogel op! Ik ben sinds kort vrijwilliger bij een vogelringstation en heb daar de fitis goed kunnen bekijken."

Wat is uw favoriete vogel?

"Ik hou vooral van sterns en steltlopers. Ik geniet enorm van de weidsheid van het Wad of de uitgestrektheid van de weilanden in het Groene Hart. De roep van een tureluur of het gekrijs van een visdief draagt helemaal bij aan die sfeer."

Wat is uw meest bijzondere ervaring bij het fotograferen van vogels?

"Zo'n 150.000 jan-van-genten, die paren, broeden, opvoeden, opgroeien, eten, schijten en vooral rondvliegen. Een ongelooflijk mooi en indrukwekkend spektakel! Tijdens de vakantie in Schotland zagen we een hele kolonie bij Bass Rock, een solitaire rots vlak voor de kust."

Hoe is uw passie voor vogelfotografie ontstaan?

"Met mijn oom Kick ging ik vroeger, ik was een jaar of 9, grutto's en tureluurs kijken. Die interesse is altijd sluimerend aanwezig gebleven. Toch heb ik eerst een fascinatie ontwikkeld voor het fotograferen van vliegtuigen. Pas na de geboorte van onze dochter in 2006 kwamen de vogels weer in beeld. Ik heb toen een digitale spiegelreflex gekocht (Canon 350D) en een workshop roofvogelfotografie als cadeau deed de rest."

Even door de knieën, het kan een wereld van verschil maken voor de uiteindelijke foto.

Richard Oud met zijn zoon

Bent u ook vogelaar?

"Ik heb een indrukwekkende soorten-kennisachterstand (die ik langzaam probeer in te halen), dus ik ben meer vogelfotograaf dan vogelaar. Wel moet een foto technisch goed zijn, dat kan ik fanatiek najagen. Daarnaast baal ik enorm als ik mijn camera niet bij me heb en een mooie fotokans mis."

Wanneer heeft u dan een fotokans gemist?

"Een jonge zeearend voerde een schijnaanval op me uit! Dit gebeurde tijdens een zweefvliegvlucht boven de Veluwe vorige maand. Toen had ik zo graag mijn camera bij me gehad. Daarna kon ik nog een tijdje met deze imposante vogel in een thermiekbel mee cirkelen. Heel erg gaaf!"

Heeft u een goede vogelfototip?

"Let op standpunt en achtergrond. Even door de knieën, of zelfs gaan liggen, of een meter naar links of naar rechts bewegen, het kan een wereld van verschil maken voor de uiteindelijke foto."

De vogelfotogalerij

Stuur uw mooiste vogelfoto in voor een plek in onze vogelfotogalerij! Elke maand kiest Vogelbescherming er één als foto van de maand. Dank u wel!