Navigatie overslaan
Alle berichten

Relatie tussen trekvogels en vogelgriep niet bewezen

Geplaatst op 18 november 2014

Het is niet bewezen dat trekvogels de oorzaak zijn van de uitbraak van vogelgriep in Hekendorp, zegt Vogelbescherming Nederland. Volgens de vereniging is de kans in dit geval klein, omdat bij deze boerderij contact tussen kippen en trekvogels vrijwel onmogelijk is.  Vogelbescherming roept daarom op te stoppen met speculeren en eerst grondig te onderzoeken wat de werkelijke oorzaak van de uitbraak van H5N8 is geweest. De beeldvorming over de rol van trekvogels bij de verspreiding van vogelgriep is zeer hardnekkig en duikt ook deze dagen constant op in de media.

Vogelbescherming: stop met speculaties, doe onderzoek

Vogelbescherming wijst er op dat de relatie tussen trekvogels en vogelgriep in dit geval nog niet is bewezen. Zolang niet duidelijk is op welke manier H5N8 in ons land is gekomen, heeft speculeren voor alle partijen geen zin. Vogelbescherming dringt er daarom op aan om grondig te onderzoeken wat de oorzaak is.

Trekvogels kunnen een virus verspreiden, maar andere oorzaken zijn net zo goed mogelijk. De kans dat kippen van deze pluimveehouderij in contact met uitwerpselen van trekvogels zijn geweest is in dit geval heel klein, omdat het een boerderij zonder vrije uitloop betreft.

Recente onderzoeken naar de rol van trekvogels bij de verspreiding van vogelgriep lijken er tevens op te wijzen dat trekvogels het virus juist in ons land oplopen, maar het niet het land binnen brengen (bron: NIOO-KNAW).

Meer informatie over vogelgriep op de website van Wetlands International.