Navigatie overslaan
Knobbelzwaan / Saxifraga - Bart Vastenhouw Alle berichten
Knobbelzwaan / Saxifraga - Bart Vastenhouw Jip Louwe Kooijmans

Door Jip Louwe Kooijmans
Medewerker Vogelbescherming

Omgekeerde wereld

Geplaatst op 21 januari 2016

Het was een barre winterdag. Ik moest de deur uit voor boodschappen en wilde direct van de gelegenheid gebruik maken om al het oude brood aan de meeuwen te voeren. Weggooien is zonde en vogels voeren is leuk om te doen. Dus fietste ik met een tas vol broodresten naar de stad. In gedachten verzonken, vergat ik om onderweg te stoppen op een brug. Onhandig stond ik met een zak oud brood in de winkelopening. Ik had geen haast en besloot nog even verder te fietsen om mezelf te verlossen van de broodlast.

In het deel van de stad waar een gracht een wal heet, zwommen twee knobbelzwanen tussen een groep meerkoeten en soepeenden. Ik stopte, liep een stukje langs de kade en verdeelde het brood onder de hongerige watervogels. De lekkernij vond gretig aftrek. Haastig toegevlogen meeuwen pikten hun stukjes mee. Het brood was snel op en ik keerde mij om, om terug te gaan naar de winkel. Pas toen zag ik dat ik in de gaten gehouden werd. Drie schaars geklede madammen volgden mijn verrichtingen vanuit het rode schijnsel van hun ramen. Twee van hen sloegen de ogen op tijd neer en keken ogenschijnlijk ongeïnteresseerd naar de straatklinkers. De dame in het middelste raam bleef mij aankijken. We wisselden een blik van verstandhouding en ze lachte mij bescheiden toe.

Plotseling besefte ik wat er gebeurde. De gehele dag lopen kerels langs deze ramen om de vrouwen te bekijken, maar nu waren de rollen omgedraaid: ik werd bekeken! Schaamrood trok langs mijn kaken omhoog, want ik voelde me heel ongemakkelijk in deze omgekeerde wereld. Er komen weinig mannen naar dit deel van de stad om de eendjes te voeren. Vogelen heeft hier een andere betekenis. Een vreemde ervaring rijker stapte ik weer op de fiets.

De Stadsvogelaar

De stadsvogelaar

Dit zijn verhalen uit de verhalenbundel 'De stadsvogelaar & andere verhalen'.
Dit boek is te koop in de winkel van Vogelbescherming in Zeist.
Het is ook te bestellen bij uitgeverij Aspekt.

Te koop in winkel van Vogelbescherming