Navigatie overslaan
Noordse pijlstormvogel / Ruwan Aluvihare Alle berichten

Noordse pijlstormvogel: een ‘omrijdvogel’

Geplaatst op 14 november 2023

De noordse pijlstormvogel is een vogel van open zee. Met gestrekte, stijve vleugels vliegen ze laag over de golven, waarbij ze vleugelslagen afwisselen met lange glijvluchten. Noordse ‘pijlen’ broeden in kolonies op eilanden langs de westkust van Groot-Brittannië, bij IJsland, Frankrijk en op de Canarische eilanden en ze overwinteren langs de oostkust van Zuid-Amerika. Bij ons is deze soort betrekkelijk zeldzaam en (vooral bij aanlandige storm) in het najaar vanaf de kust te zien.

Ik heb driemaal eerder een noordse pijlstormvogel gezien. Twee keer vanaf de veerboot naar Engeland (dan sta ik, als het weer het toelaat, op het dek vogels te spotten) en een keer door de scope van een vogelaar. Daarom was ik jaloers op degenen die een gaaf en redelijk tam exemplaar in het haventje van Yerseke, Zeeland konden bewonderen. Vanaf Texel - waar ik woon - ernaartoe rijden, is voor mij geen mogelijkheid, maar toen een weekje vakantie bij vrienden in Noord-Frankrijk dichterbij kwam, zat hij nog steeds in Yerseke. Met een kleine omweg maakte ik zo misschien kans om hem goed te kunnen fotograferen.

Noordse pijlstormvogel / Ruwan Aluvihare Noordse pijlstormvogel / Ruwan Aluvihare

Zachte zon

De ochtend dat we erheen reden was de noordse pijlstormvogel nog niet gezien in Yerseke. Dat maakte het spannend. Het regende bovendien totdat wij er bijna waren. Maar toen knapte de lucht ineens op en scheen een zachte zon door de wolken heen. Goed weer voor foto’s. De vogel was er nog en snel te vinden. Fijn, want ik had maar een uurtje.

Noordse pijlstormvogel / Ruwan Aluvihare Noordse pijlstormvogel / Ruwan Aluvihare

De havenkades waren te hoog voor goede foto’s, dus moest ik bij het cafétje toestemming vragen om de havensteigers te betreden. Heel bijzonder was het om deze onbevangen jonge vogel van dichtbij te mogen observeren. Hij zwom snel en gedecideerd met het hoofd in een lage houding. Regelmatig deed hij ook z’n kop net onder water, en soms dook hij, ik neem aan bij het spotten van een prooi, helemaal onder. Hij hield ook vaak zijn vleugels als zeilen half omhoog.

Noordse pijlstormvogel / Ruwan Aluvihare Noordse pijlstormvogel / Ruwan Aluvihare

Geweldig uurtje

Mijn tijd zat er bijna op en ook de wolken werden steeds zwaarder. Toen dook de noordse pijlstormvogel onder en was even niet te vinden totdat iemand zei dat hij op zee werd gezien.

Ik haastte mij naar de Zeedijk en inderdaad. 30 meter van de kust vandaan dobberde hij op de golven. Ineens vloog hij op en kwam bij mij voorbij vliegen. Ik kon zo twee goede foto’s maken. De enige ‘missende’ foto’s op het nippertje. Een geweldig uurtje.

Noordse pijlstormvogel / Ruwan Aluvihare Noordse pijlstormvogel / Ruwan Aluvihare

Ik bedankte de vogel dat hij drie weken op mij had gewacht. De regen begon weer en hield niet op tot in Frankrijk.

Ruwan

Vele uren spendeert Ruwan Aluvihare jaarlijks in de Nederlandse natuur, vooral op Texel, genietend van de omgeving en… van vogels. Op deze website deelt hij zijn vogelfoto’s en -verhalen met ons. Soms maakt hij een uitstapje.

Wie meer foto's van hem wil zien kan terecht op Waarneming.nl.

Vogelfotografie is een fantastische hobby. Steeds meer mensen genieten ervan. Dat moet niet ten koste gaan van de vogels. Daarom bevelen we van harte om deze online fotocursus 'Zo ga je verantwoord te werk in de natuur' van PiXFACTORY te volgen.

Help met je mooiste vogelfoto

Help ons met mooi beeldmateriaal het enthousiasme voor vogels te vergroten. Wij maken een selectie en we zetten de mooiste foto's online. Uit deze foto's kiezen we elke maand de allermooiste.

Bekijk de galerij en doe mee

Blijf op de hoogte

Lees nieuws en de mooiste artikelen op onze site. En ontvang maandelijks een selectie van de beste artikelen in je mail.

Aanmelden Vogelnieuws

Gerelateerde items