Navigatie overslaan
Alle berichten

Nationale Tuinvogeltelling levert een heel bijzondere soort op

Geplaatst op 16 januari 2016

De Nationale Tuinvogeltelling van Vogelbescherming Nederland levert dit weekend in ieder geval één bijzonderheid op: in een tuin in Hoogwoud is een roodkeelnachtegaal gezien. Het is voor het eerst dat deze vogel in Nederland op duikt, ook elders in Europa is de roodkeelnachtegaal een unicum. Honderden vogelaars zijn naar Noord-Holland afgereisd om de vogel live te zien.

 

De roodkeelnachtegaal is een vogel die leeft in Siberië, zijn overwinteringsgebied ligt in Zuidoost Azië. De vogel die in Noord Holland is aangetroffen is dus behoorlijk van de gebruikelijke route afgeweken. Elk jaar belanden er zogenaamde dwaalgasten in ons land, vogels die tijdens de trek letterlijk verdwaald zijn. Maar een roodkeelnachtegaal was nog niet eerder in Nederland te zien en is ook voor de rest van Europa een zeldzaamheid.

Gisteravond, aan de vooravond van de Nationale Tuinvogeltelling van Vogelbescherming dook de roodkeelnachtegaal op in de tuinen in Hoogwoud. Vermoedelijk zit hij hier al een aantal weken. Niet alleen bijzonder van de honderden vogelaars die de vogel in het echt zien, maar ook voor de Tuinvogeltelling. Het zal vermoedelijke niet alleen de eerste, maar ook de enige keer zijn dat deze vogel tijdens de telling wordt waargenomen.