Navigatie overslaan
Roodborst/ Pixabay Alle berichten

Nationale Tuinvogeltelling: komend weekend is het weer zover

Geplaatst op 26 januari 2021

Komend weekend, op 29, 30 en 31 januari, is het weer zo ver: heel Nederland telt tuinvogels! Vogelbescherming Nederland organiseert dan de jaarlijkse Nationale Tuinvogeltelling, al jaren een fenomeen in het laatste weekend van januari. Vorig jaar telden meer dan 90.000 mensen de vogels in hun tuin of op hun balkon. Een recordtelling! Dit jaar hebben al meer dan 100.000 mensen zich van te voren aangemeld. Zou het tot een nieuw record leiden? Door een half uurtje de vogels te tellen help je mee aan het grootste burgeronderzoek naar natuur van Nederland. Kijk voor meer informatie op www.tuinvogeltelling.nl.

Meedoen is gemakkelijk

Meedoen met de Nationale Tuinvogeltelling is simpel: tel een half uurtje lang de vogels in uw tuin of op het balkon en meld de resultaten op Mijntuinvogeltelling.nl. Vogelbescherming heeft hiervoor een nieuwe website ontwikkeld, waardoor vogels herkennen nog eenvoudiger is. In het weekend zelf is Vogelbescherming bereikbaar via Twitter, Facebook, Instagram en mail (tuinvogeltelling@vogelbescherming.nl) om al uw vragen te beantwoorden. Nieuw dit jaar is ook de webapp Mijntuinvogeltelling.nl, waarmee u eenvoudig vogels kunt herkennen én de resultaten kunt doorgeven.

Liefde van vogels gaat door de maag

In de wintermaanden struinen groepen vogels tuinen af op zoek naar voedsel. In de bossen en op de weilanden is er steeds minder voedsel te vinden, waardoor de vogels op tuinen aangewezen zijn. Wie voert zal zeker vogels te zien krijgen. Met een vetbol, een zadensilo, een pot vogelpindakaas of gewoon een appel helpt u de tuinvogels al enorm. U kunt nu nog starten met voeren, de vogels hebben in een mum van tijd in de gaten waar eten te vinden is.

Aanmelden kan nu al

Wie zich nu al aanmeldt via www.tuinvogeltelling.nl/meedoen ontvangt de gratis special Vogels voeren en 15% korting op vogelvoer en voederhuisjes in de webshop van Vogelbescherming. Daarnaast verstuurt Vogelbescherming herkenningstips via de mail. In het weekend zelf houdt Vogelbescherming op tuinvogeltelling.nl de tussenstand bij en bijzondere resultaten. Aan het einde van het weekend zal de top 10 worden opgemaakt.

Metalbird: ook in jouw tuin?

Met de Metalbird mus versier je je tuin in een handomdraai met een stelletje huismussen. Het speciale corten staal zorgt voor een mooi en stijlvol roestlaagje. Niet schadelijk voor de boom. Met je aankoop steun je het werk van Vogelbescherming.

Bestel metalbird

Online cursus Tuinvogels van Nederland

In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je van Nico en Camilla in tien vogellessen veel tuinvogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt meteen de eerste vogelles per mail.

Inschrijven gratis tuinvogelcursus