Navigatie overslaan
Alle berichten

Nathalie zet door

Geplaatst op 30 april 2015

Iedereen kan wat doen voor vogels en natuur. Je eigen tuin vogelvriendelijk inrichten bijvoorbeeld. Helemaal mooi wordt het als je de gemeente meekrijgt om ook openbaar groen goed in te richten. In De Zilk lukte dat wonderwel.

Groen is goed. Maar met zorg uitgekozen groen is véél beter. Daarin vinden vogels, vlinders en bijen voedsel en een plek om te schuilen of te broeden. Niet al het groen leent zich daarvoor. Maar wie de juiste keuzes maakt, heeft in no time een tuin die gonst van het leven. 

Toen Nathalie van Deursen verhuisde naar een benedenwoning in De Zilk (Z-H), raakte ze al snel in de ban van al het ‘vliegend en kruipend verkeer’ in haar tuin. Dat plezier werd nog vergroot toen ze met een Tuinvogelconsulent van Vogelbescherming een nieuw plan maakte voor voor- en achtertuin. Ondertussen geniet Nathalie in haar tuin van vele bijen, vlinders en kleurrijke vogels zoals groenlingen en putters.

Tuinvogelconsulent verricht wonderen

Het gemeenteplantsoen waar ze op uitkijkt, stak er wat armetierig tegen af. Toen de iep die daar stond geveld moest worden – de wortels groeiden de riolering in –, ontstond tegelijk een kans om ook van dat groen nog weer béter groen te maken met besdragende struiken, beschutting en lekker veel variatie. En die kans greep Nathalie met beide handen aan.

Zonder slag of stoot ging dat niet. Maar na het nodige bellen en mailen wist Nathalie zowel de gemeente als het groenbedrijf dat voor De Zilk het groen onderhoudt, enthousiast te krijgen, net als buurman Piet. De deal kwam neer op een investering van de gemeente in een veel natuurvriendelijker plantsoen, in ruil voor onderhoud van het plantsoen door Nathalie en Piet. De gemeente is zelfs zo enthousiast dat ze dit ‘model’ ook graag op andere plekken ingevoerd ziet. Iedereen profiteert dan ook: gemeente, bewoners én vogels.

Hulp nodig?

Wil jij ook hulp van een Tuinvogelconsulent van Vogelbescherming? Kijk hier hoe dat kan.