Navigatie overslaan
Steenuil / Shutterstock Alle berichten

Mis Beleef de Lente niet!

Geplaatst op 4 april 2017

Meeleven met vogels, jezelf verwonderen over hun opmerkelijk gedrag en misschien zelfs een vogelverslaving ontwikkelen. Dat kan vanuit je luie stoel met Beleef de Lente. Elk voorjaar kijkt ongeveer een miljoen mensen naar de vogels die voor de webcams van Vogelbescherming broeden. 5 redenen om te kijken en 1 om dat misschien te laten...

1. Beeldkwaliteit webcams steeds beter

Jaar na jaar verbetert de beeldkwaliteit van webcams. Ook bij Beleef de Lente zijn de beelden tegenwoordig haarscherp en waar mogelijk in kleur én met geluid. De bedrijven die dat voor Beleef de Lente regelen, bieden elk jaar weer een technisch hoogstandje.

Ooievaar / Beleef de Lente Ooievaar / Beleef de Lente

2. Altijd raak

De webcams staan 24 uur per dag aan. Nachtbrakers, ochtendmensen en forenzen: iedereen kan op elk moment van de dag zijn vogelliefde kwijt bij Beleef de Lente.

Maar soms doen de vogels weinig, eerlijk is eerlijk (zie daarover overigens wel punt 4). Maar schakel bij rustig gescharrel of afwezigheid gewoon over van de live beelden op de clipjes. Vrijwilligers achter de schermen maken die, je krijgt per soort de hoogtepunten handig uitgeserveerd. Je vindt er uilen, roofvogels, ijsvogels en koolmezen, wat je wil.

3. Bevredig je kennishonger

Op de vogels van Beleef de Lente kun je al je menselijke gevoelens projecteren: wat zijn ze lief, wat zijn ze wreed en ga zo maar door. Doe er stemmetjes bij: “Nee, ik wil niet paren!” Dat kan allemaal. Maar… wil je echt weten hoe het zit, lees dan de weblogs van de deskundigen. Per soort krijg je context, analyses, achtergronden en updates. Heb je een vraag? Log dan in bij het Clubhuis en stel hem daar.

Beleef de Lente is een plek waar je je kunt verwonderen en verbazen. Waar je tot rust kan komen na een dag hard werken, waar je ongemerkt veel kan leren over vogels.

4. Zin in zen?

Kent u die nog die almaar doorgaande beelden vanuit treinen die ’s nachts op de Duitse televisie werden uitgezonden? En hoe prettig kalmerend dat werkte?

Het vogelleven meebeleven is soms net zoiets. Naast alle heftige momenten met vechtende slechtvalken, woeste paringen op het Gennepse stadhuis en zo ongeveer verkrachte kerkuilmanntjes gaat het er vaak ook best rustig aan toe rond het nest. Je zou er in dit jachtige bestaan helemaal zen van kunnen worden. Tip: bekijk Beleef de Lente op de televisie!

Bosuil / Beleefdelente Bosuil / Beleefdelente

5. Anderen kijken ook…

Corrie: “Ik was meteen verslaafd! De vliegoefeningen van de jonge ooievaars. Prachtig! Of ze daarbij op broer of zus landen bij het oefenen maakt ze niet uit, ‘ik wil vliegen!’.”

Ali: “Beleef de Lente is een plek waar je je kunt verwonderen en verbazen. Waar je tot rust kan komen na een dag hard werken, waar je ongemerkt veel kan leren over vogels.”

Peter: “Drama en verassingen! Parende kerkuilen die elkaar eerst bevechten. Ooievaars die hun jongen beschermen, maar ook over de rand van het nest kukelen. Allemaal haarscherp en van dichtbij vastgelegd.”

Ger: “De momenten dat de eieren uitkomen en de jongen uitvliegen zijn het mooiste. Mij maakt het niet uit van welke vogel. Het is gewoon mooi om te zien hoe de natuur werkt.”

Maar pas op

Bent u verslavingsgevoelig pas dan wel op. Series bingen kan verbleken tot kinderspel bij deze allerleukste, spannendste, meest vertederende real life soap van Nederland.

PS Gratis lesmateriaal

Beleef de Lente is razend populair op scholen. Logisch, want de site biedt (gratis) spannende beelden van bekende vogels zoals de ooievaar én een vracht aan lesmateriaal: van korte informatiesnacks tot complete projecten. Hoort zegt het voort! En kijk op www.beleefdelente.nl/indeklas Ook leuk voor: kinderboerderijen, kinderdagverblijven, etc.

PS2 Genoten van de stadsvogels?

Houd dan dit najaar de filmladder in de gaten. Per oktober in de bioscoop: De Wilde Stad, over natuur, dieren en vogels in de stad. Van de makers van de Nieuwe Wildernis.